1. Pitanje broj: #160736

    Moje dete ima 16 meseci, ali ne govori apsolutno ništa. Dete nas razume, dodaje nam stvari, reaguje na sve što mu se kaže itd. Međutim, dete ne progovara ni mama, ni tata, ni baka... Napominjem da dete galami i mumla, ali bez konkretne reči. Šta da radim? Hvala Vam unapred na odgovoru

    Odgovoreno: 28. 01. 2019.
    • Poštovana,

      Prvu reč sa značenjem možemo da čekamo do 18.meseca. Sada je važno da vas dete razume i da odgovara na vaše naloge u okvirima svojih mogućnosti.

      Ono što je važno pri proceni vašeg deteta jeste i to da li je dete prohodalo i kad? Kako je tekao motorni razvoj? Tako bismo imali najbolji uvid u tok razvoja deteta, pa i davali savete koji bi bili više prilagodjeni njemu.

      Skrećite mu pažnju na onomatopeju, zvukove iz prirode. Ako dete kaze "av" kad vidi kucu, to se računa kao reč. Ako kaže "am" ili "njam" ili "mmm" kad je gladno ili kad vidi hranu, opet se računa kao reč. Kao reč se računaju sve kombinacije, ma koliko da su čudne, ako ih dete stalno upotrebljava (što znači da im je dalo značenje).

      Prva reč ne mora biti "mama" ili "tata".

      Ako se do 18.meseca ne pojavi prva reč, javite se logopedu. Isto tako, ako vas mnogo zabrinjava nepojavljivanje prve reči, ako ste vi nervozni i uzmemireni, moje mišljenje je da se javite logopedu odmah. Razgovor sa stručnjakom će vas umiriti i dozvoliti vam da uživate u vremenu koje provodite sa bebom.

      Pozdrav

Ostavite komentar