1. Pitanje broj: #158688

    Zdravo, imam decaka 4god, rodjen ulaskom u 37ned, porodjaj carskim rezom jer mi je posteljica unapred saurevala. Sifra na porodjaju p07 i p21. 0. Dete je pretrpelo asfikciju. Sa 8mes poceo da govori osnovne reci po 1 rec. Traje do 1god i 3, 4mes onda izostaju reci on postaje mirniji nismo shvatali da je nesto opasno. Kada nesto zeli vuce nas za ruku do zeljenog predmeta. Kasnije uz vrisku pokisava da dobije sve. Sa 3god vodim ga kod logopeda koji me salje na zavod za govornu patologiju u bg i vise vezbanja. On posle 3mes vezbi pocinje opet osnovne reci mama baba deda, ajde, daj, ne. . . Oko 15reci i to traje 20ak dana i prestaje opet. Kad je imam 3god i 5mes na zavodu kazu usporen psihomotorni razvoj, i dalje nema reci firektnno upucenih, desava se da sam i tiho izgovori neke reci ili cak po 2, 3reci. Bili smo u junu na institutu za majku i dete radjen magnet glave ispitan sluh i vid i jos mnogo nalaza sve je uredu. Eeg isto uredni jos cekamo genetske nalaze da stignu. Kada negde idemo on ponavlja ajde, ajde. Zanima me dali bi njemu pomogli ovi tretmani u hiper barnicnoj komori? Uzimajuci u obzir da se boji doktora i svega povezanog sa istim mnogo vristi i opire se, pa dali bi to nesto pomoglo ili se ne primenjuje kod dece? Molim za savet i misljenje. Pozdrav. . .

    Odgovoreno: 19. 08. 2018.
    • Poštovana,
      Moje mišljenje je da vam je potreban intenzivan logopedski tretman. I da je to prioritet. Trebalo bi da razmislite i istražite šta se dešavalo u periodima kad je on odlazio u regresiju, tj kad je gubio reči koje je koristio.
      sa kojim ciljem biste išli u hiperbaričnu komoru? Asfiksija se desila pre 4god i to ne može tretman u hiperbaričnoj komori da ispravi. Govor deteta se može popraviti samo logopedskim tretmanom, radom kod kuće i stvaranjem bezbroj situacija za interakciju sa detetom, što verbalnih, što neverbalnih.
      sama hiperbarična komora ne može da naškodi. Ali u vašem slučaju ne mislim da može da pomogne.
      Pozdrav

Ostavite komentar