1. Pitanje broj: #136434

    Postovani, moj sestogodisnji sin ima poteskoca u pisanju svog imena, (sto je zapravo jedino sto i zna da napise) kao i u prepoznavanju slova istog. On je jako inteligentno i aktivno dete, njegovo vizuelno pamcenje je perfekto. Problem u pisanju je to sto ponekada ponovi ista slova, jedno za drugim, i kada ga pitam koja su ta slova, za oba iako su ista kaze dva razlicita kojih se prosto seti. Cak i kada mu ja napisem i ispricam slovo po slovo, vec nakon treceg on je ono prvo zaboravio. Kod nas je tesko naci logopeta ili defektologa, da li bi ste mi mogli dati kakav savet, da li upste treba traziti strucnu pomoc ili sacekati polazak u predskolsko gde ce sa njim raditi vaspitaci? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 11. 04. 2015.
    • Poštovana,
      Vase dete nema poteskoca u pisanju, jer on naprosto i ne treba da pise, mali je. Sama obuka pisanja ne sastoji se od pukog ucenja slova i njihovog zapisivanja ili imenovanja. Postoji citav skup vestina koje dete treba da nauci da bi se krenulo sa samim pisanjem, to su tzv predcitacke i predpisacke vestine. Npr. Orijentacija na sebi, u prostoru, igre na slovo-na slovo, auditivna analiza reci na glasove, sastavljanje reci od ponudjenih glasova,. . .
      sacekajte polazak u predskolsko, s jedne strane ce vaspitaci odraditi ceo predskolski program, a sa druge strane vas sin ce biti zreliji i lako ce moci da usvaja nova znanja
      Pozdrav

Ostavite komentar