1. Pitanje broj: #135827

    Postovani, moj sin ima 2 god i 8 meseci, logoped mu je posle samo jednog pregleda dao dijagnozu razvojna disfazija, pedijatar pervazivni poremecaj. Da li je to isto sto i autizam? Mali se povremeno gubi, odsutan je, retko se odaziva na ime (ali se i odaziva kada mu se da neka naredba npr ustani odmah ili dodji brzo) . Jos uvek ne povezuje reci, ali zna da broji do deset i unazad, zna tacno koji je svaki broj, naucio je 6-7 boja i jos nekoliko reci, medjutim sve sto zana je na engleskom zbog besumucnog gledanja crtaca. Kada se igra uglavnom voli da redja i slaze predmete. Da li ova odsutnost moze da bude zbog preteranog gledanja televizora ili je to ipak poremecaj druge prirode? Da li je autizam izleciv? I da li mogu ucestale svadje roditelja izazvati ove smetnje kod deteta?

    Odgovoreno: 21. 03. 2015.
    • Poštovana,
      Razvojna disfazija je logopedska dijagnoza, i on je daje nakon pregleda, bilo jednog, dva ili pet. Pedijatar ne može dati dijagnozu pervazivni poremećaj, to može uraditi samo specijalista psihijatar ili neuropsihijatar. Tako da o autizmu treba da popričate sa tim specijalistima jer oni i daju takve dijagnoze, ostali nemaju prava na to. Takodje, trebalo bi uraditi i proveru sluha, u situacijama kad govor i jezik kasne provera sluha se radi rutinski.
      ostale stvari su do vas: isključivanje televizora i kontrolisanje deteta kako provodi vreme, igranje s njim i pokazati mu kako se treba ugrati, učiti ga igri, i izbegavati svadje sa supružnikom. I, naravno, početi odmah sa logopedskim tretmanom jer ste ipak dobili ozbiljnu dijagnozu koja zahteva dugotrajan rad sa terapeutom i vaš ozbiljan rad sa detetom kod kuće.
      Pozdrav

Ostavite komentar