1. Pitanje broj: #53338

    Postovani molim vas objasnite mi jednu malu dilemu. Trudna sam 8 nedelja i mene interesuje jedna stvar. Ako je meni zadnja menstruacija bila 19. 12. 2009. I od tada mi racunaju pocetak trudnoce a ja sam prvi odnos nakon toga imala tek 31. 12. 2009. Kako onda ultrazvuk moze da kaze da sam trudna 8 nedelja i 4 dana kad to po svim zakonima prirode nije moguce? Razumem da se trudnoca tako racuna, ovo mi je drugo dete ali prvo dete sam rodila 3 nedelje nakon termina (u stvari u pravo vreme) i svi su bili zabrinuti jer su hteli da me porode ranije. U redu je da ginekolozi tako racunaju ali ako vec ultrazvuk odredjuje starost trudnoce na osnovu mera deteta, zar ne bi trebalo da sam trudna tek sad 6 nedelja i mozda koji dan? Ovo je mozda smesno pitanje ali mi nije jasno kako ultrazvuk moze da pokaze trudnocu 2-3 nedelje vecu nego sto je zaista?

    Odgovoreno: 18. 02. 2010.
    • Poštovana,
      U pravu ste jer se trudnoća i termin trudnoće izračunavaju na osnovu prvog dana m4enstruacije,. Moguće je kod vas ginekolog pogrešio pri merenju, mada su u ranoj trudnoći ta merenja veoma precizna i odstupanja su veoma m ala,. Ako je nešto nerjasno ponoviten ultrazvučni pregled kod nekog iskusnog pretraživača,.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #53338

    • Zdravo, i meni odstupa ultrazvuk od dana kada je bilo začeće, po 7 dana napreduje, a znam da je manje. Kako mi možete objasniti to? Poslednja menstruacija 10. avgust, oplodnja 25.avgust, pre toga nismo radili na bebi, čuvali smo se, prekidali na vreme. UZ pokazao u 13 nedelji 1 dan, plod crl 12 nedelja 5 dana. Kako?

    • Moja poslednja menstruacija je bila 21.4.2017. , ciklusi su mi redovni i skoro uvek sam osećala 15 dana bol u jednom jajnika, za šta sam verovala da je ovulacija. 
      29. 5. 2017. sam uradila hcg-beta i bio je 394mlu/ml, što se uklopalo da sam 4 ned. 
      Prvi ultrazvuk mi je radjen 12.6. i tada je doktoru bilo čudno nešto oko veličine, nije mu se poklapaju sa datumom, kao da sam po veličini ploda manje nedelja trudna, i spomenuo neku česticu, ali rekao je da ima srčanu reakciju i da je to najbitnije. 
      21.7. sam otišla kod drugog doktora i njegovo mišljenje se poklopilo, rekao mi je da ima cista i da se po dimenzijama ne uklapa sa mojim terminom, kao da sam kasnije zatrudnela. 
      Dimenzije su 58,5mm sto je ~12, 5 ned, a po mojoj računici bi trebalo da sam 14 nedelja. 
      Da li ima razloga za brigu, i zbog čega moze da bude ta nepodudarnost? 
      Imam 26. godina i ovo mi je prva trudnoća.

      Hvala unapred na odgovoru,

    • U mom slucaju je uz pokazao 8+3, takodje kada je po mom proracunu trebalo da bude 6 i nesto nedelja. Sa tim što se tih 8 nedelja tačno poklapa sa danom poslednje menstruacije tj. Ako se od tad računa. I ja sam zbunjena jer uz meri to po veličini ploda a ne zadnje menstruacije i ovo mi je prvo dete, imam 22 godine i stvarno ne znam sta da mislim. Da li je moguće da embrioni mogu toliko da variraju u veličini u tako ranoj trudnoći?: ( ( (

    • I meni se isto to desilo. Paoslednja menstruacija je bila 6. 08. 2010. A ultra zvuk radjen 4. 10. Je pokazao trudnocu staru 8+3 nedelja sto je tacno u dan ako se racuna da sam ostala trudna na prvi dan menstruacije. S obzirom da imam redovne cikluse ne znam koliko je to moguce, s" tim sto je meni doktor objasnijo da ako hocu da izracunam datum zaceca treba da odbijem od 10 do 14 dana od uz nalaza, tako da nisam znala da je taj uz nalaz u ranijoj trudnoci tacan u dan, pa mi sad jos vise nista nije jasno!!!: (ume li ko ovo da objasni!: ( ( (

Ostavite komentar