1. Pitanje broj: #6737

    Da li se proširene karlične vene mogu videti na ultrazvučnom pregledu? Ako biste mogli da mi pojasnite tegobe koje one izazivaju u maloj karlici, u men. ciklusu. Kod mene je prisutan konstantan bol u adneksama ali je doktor kao diferencijalnu dijagnozu naveo i proširene vene (nisam sigurna, valjda je se to zove kongestija). By the way, iskrene pohvale najboljem doktoru na najboljem sajtu... Pozdrav

    Odgovoreno: 19. 06. 2008.
    • Kongestija je zastoj- moze biti u protoku- odnosno u venama-ako postoji stop u drenazi krvi. Ne znam koliko godina imate ali se doplerom krvnih sudova male karlice i  nogu mogu videti poremecaji protoka odnosno tromboticne mase- mada sumnjam da je to uzrok Vasih tegoba-pretpostavljam da ste mladi i da niste radjali (po tonu pisma). Ovaj pregled mora da obavi radiolog a ne ginekolog. Bol u maloj karlici diferencijalno dijagnosticki moze biti posledica hronicnog upalnog procesa, infekcije hlamidijom, prisustva priraslica, problema sa debelim crevom, problema sa urinarnim traktom  (pesak) i endometrioze.
      Da bi se nasla prava dijagnoza potrbno je ici postepeno i iskljucivati deo po deo.,.Savet: uuredite briseve, ks, sedimentaciju, C-reaktivni protein i fibrinogen- to ce Vas obavestiti o eventualnoj upalnoj promeni u Vasem organizmu. Dopler krvnih sudova o eventualnim promenama sa te strane. Ukljucite oralnu kontracepciju i ako bude bolje posumnjati na endometriozu.. Debelo crevo i urinarni trakt- hirurg i urolog. Na kraju tu je i dijagnosticka laparoskopija. Ovo je malo nabacano, ali i Vasi podaci su sturi, ali to je to uglavnom. By the way  thanks na pohvalama- trudimo se.

Ostavite komentar