1. Pitanje broj: #641

  Imam 24 godine. Planiram sa suprugom trudnoću, pa smo se oboje podvrgli mikrobiloškim analizama (urin i brisevi) Uradila sam:
  1. Urin - nalaz normalan
  2. Bris sa cerviksa - normalan (cerviks malo crven)
  3. Bris vagine - esherihia coli
  4. Vaginalni sekret - III grupa, dosta leukocita
  S obzirom da do sada nisam imala neke ginekološke probleme, brine me da li se ova bakterija može potpuno iskoreniti kroz lečenje u jednom intervalu? Interesuje me da li prisustvo ove bakterije utiče na začeće - plod i da li je moguće da je prisutna samo u vaginalnom brisu? Takođe, interesuje me kako, i da li da se suprug leči, s obzirom da on dosada nije imao takvih problema (urin normalan, bris uretre pre godinu dana normalan)? Majka me je posavetovala da pijem čaj od brusnice. Da li je to dobar izbor? Da li da primim gentamicin parenteralno? Unapred zahvalna, molim odgovor što pre je moguće, jer sam zabrinuta.

  Odgovoreno: 24. 04. 2007.

  • Vaginalana infekcija E. Colli moze biti uzrok problema u u zacecu i ranoj trudnoci retko, ali je po utvrdjivanju prisustva ove bakterije potrebno preduzeti lecenje- najbolje po antibiogramu. Kao oralni preparat Panklav se pokazao kao dobar izbor, ali kazem najbolje je po antibiogramu i u kombinaciji sa vaginaletama koje se magistralno prave u apoteci (takodje po antibiogramu). Moze se iskoreniti u jednoj turi, ali zbog specificnosti anatomije zenskog genitalnog trakta kao i samr bakterije cesti su recidivi. Caj od brusnice moze. Suprug neka ponovi bris uretre i urin, ali muskarci najcesce nemaju paralelne probleme. Ukoliko su njegovi rezultati pozitivni lecenje po antibiogramu.

Ostavite komentar