1. Pitanje broj: #5537

    Postovani, Imam 33 godine.Nisam jos radjala.Na UZ pregledu je konststovano da imam miom na materici.Doktorka mi je rekla da se miom nalazi na takvom mestu da ne treba da strahujem , pogotovo sto nemam bolove niti obilne menstruacije.Evo sta mi je napisano u nalazu: Dg.Myoma uteri Vagina normalne dubine i prolaznosti,glatkih zidova,PVU kupast, OEU zatvoreno, oko njega REE.Uterus u AVF 90X36,8X48 7mm, na fundusu miom 31x23mm VS-II PA-II Moje pitanje glasi: Da li ovakav miom treba operisati jer sam cula da u trudnoci moze da poraste i napravi problem, kao i da moze biti uzrok da zena ne moze da ostane trudna. Unapred hvala i pozdrav

    Odgovoreno: 17. 05. 2008.
    • Miom koji ne remeti supljinu materice- odnosno nalazi se na povrsini materice tzv. subserozna lokalizacija ne pretstavlja nikakvu prepreku za trudnocu. Verovatno se radi o takvom miomu i Vasa dr Vas je ispravno savetovala. Cinjenica je da miomi rastu u trudnoci, ali to Vas ne treba da brine. Takodje stanja-miomatozno izmenjene materice mogu biti pracena sterilitetom koji se uklanjanjem mioma resava- to ste ispravno procitali, ali jos uvek se ne zna da li Vi imate taj problem ili ne.
      Rezime: slobodno krenite u akciju pravljenja bebe bez uklanjanja mioma. Ako posle 8-12 meseci ne ostanete trudni- ukolnite ga- to je moj savet.

Ostavite komentar