1. Pitanje broj: #5012

    Postovani doktore, imam 45.god, dva prevremena porodjaja, ni jednu kiretazu, nadam se da mi vi moyete pomoci u ovoj odluci. Naime pre 20-tak dana sam bila u Klinickom centru-Beograd da mi se urade analize: Polypys cervicis, cervicitis chr,PAP i VS, i pri uzimanju za analizu doktor je napisao da je indikovana polipektomija i eksplorativna frakcionisana kiretaza. Za polip znam da ga ima vec dve godine,medjutim sam u strahu jer ne znam sta da radim. Odnosno 1990.godine u drugoj trudnoci sam dobila trombozu,posle porodjaja mi je radjena scintigrafija krvnih sudova na VMA gde je utvrdjena tromboza:karlice(zacepljena karlicna skroz-paralelna vena preuzela funkciju), donjih ekstremiteta obostrano,suplje vene. Lecila sam se do 1998. godine na VMA. (trintal do 1995.,persentan i PH8) a posle samo 1/2 andola na treci dan. Da bih 2005. pala i opet dobila trombozu i mikroembolijaciju pluca-lecena ampulama Fraxiparina i do danas na Sintromu4.Poslata sam kod hematologa koji me je uputio na institut za genetsko istrazivanje na Torlaku gde mi je utvrdjeno da sam nosilac MTHFR C677T-mutacija (heterozigot), antifosfolipidni sindrom. A problem je u tome sto i rezultati za stecenu trombozu nisu u redu. U KS HB-147; Le-7.1; Tr-175; MCV-93; seg-44; Eo-3; Ba-1; Ly-45; Mo-7; INR-1.47; fibr-5.91; PV-55%; PTT-32.2s; LA1/LA2-1.39,radjen u oktobru dala sam krv ponovo da mi se urade analize stecene tromboze.Moj ginekolog mi predlaze da bi trebalo da mi se uradi jer ja vec 7-8.godina nemam redovne menstruacije,desi se da par meseci budu redovne a onda dobijam nekoliko meseci na 18-22 dana ili budu proredjene na 35 dana do tri meseca.U januaru mi je islo samo braon 5-6 dana,u februaru nisam dobila,u martu imala normalnu i u aprilu jako oskudnu.Ne znam koliko je rizicna ta intervencija zbog mog opsteg stanja da li smem da idem na tu intervenciju i da li se ona radi pod anestezijom. U nedoumici sam i strahu ne znam sta da radim pa vas molim da mi pomognete.Hvala unapred.

    Odgovoreno: 06. 05. 2008.
    • Nemate razloga za toliku paniku- uz konsultaciju hematologa ili transfuziologa (sto se tice intervencije), znaci uz njihovu dozvolu (a dobicete je) uradicete ono sto Vam predlaze Vas ginekolog jer je zaista
      potrebno. Intervencija je brza kratka i uopste Vas ne ugrozava ni sa jednog aspekta. Moze se raditi u lokalnoj i kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji ( u zavisnosti od kuce). Licno sam mnogo puta radio intervencije tog tipa kod zena na sintromu bez ikakvih problema- znaci nema razloga za strah.

Ostavite komentar