1. Pitanje broj: #4636

    Imam 32 godine. Trudna sam, po UZ 8.nedelja (da sam imala normalne menstruacije bila bih 10.nedelja). Poslednje tri menstruacije su mi bile: dve na po 60 dana i poslednja na 45 dana (14.februara 2008). Kada sam usled problema neredovnih menstruacija otisla kod dr na pregled, na moje prijatno iznenadjenje utvrdjena mi je trudnoca na UZ. Tog dana HCG je bio 101 mIU/ml, posle dva dana 158 mIU/ml, posle tri dana 315 mIU/ml, posle cetiri dana 900 mIU/ml, posle jedanaest dana 6699 mIU/ml i posle sedam dana (tj.juce 17.april) 7644 mIU/ml. Za to vreme sam bila nekoliko puta na UZ i receno mi je svaki put da sacekamo do sledece nedelje. Poslednji izvestaj sa UZ od pre 7 dana (7.nedelja po UZ): "u kavumu pravilan GM pravilnog oblika bez sigurno vidljivog ehoa ploda". Napominjem da se ja odlicno osecam: nemam bolove i krvarenje.Koristim Utrogestan , 3*1, vaginalno. Molim Vas da mi odgovorite kakvo je vase misljenje o navedenom, da li hormon slabo raste (posebno ove 8.nedelje) i ukazuje li ovakav rast na neku pojavu. Pre dva dana pojavio mi se i tamno braon
    iscedak, jos uvek bez krvi. Kakvo je Vase iskustvo sa ovakvim trudnocama? Ukoliko je ipak trudnoca nije vitalna da li moram da idem na kiretazu ili mogu da sacekam neko vreme da se pojavi menstruacija sa kojom bi se materica ocistila? Mnogo sam zabrinuta. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 25. 04. 2008.
    • Vrlo je tesko ispravno proceniti iz fotelje u kojoj sedim sta se tacno desava. Bhcg raste i to je dobro- dinamiku ne mogu da procenim jer ne znam starost trudnoce (koja je mozda netacna zbog iregularnosti ciklusa). Znaci nema razloga za zurbu- sacekajte u sledecih 7 dana sve ce se razresiti na ovu ili onu stranu. Da li cete morati na kiretazu i to zavisi od aktuelnog krvavljenja- ja je predlazem ako trudnoca nije dobra. Takodje predlazem ukidanje utrogestana dok se ne definise kvalitet trudnoce. priroda uglavnom eliminise ono sto nije dobro. Moje iskustvo je da ovakve stvari koje se Vama desavaju znaju da iznenade i u pozitivnom i u negativnom pravcu. Budite strpljivi.

Ostavite komentar