1. Pitanje broj: #28

  Postovani dr.Stefanovicu,
  imam 24 godine,pre 2 godine mi je na redovnom pregledu utvrdjeno da imam ranicu na grlicu materice, doktorka mi je savetovala samo ispiranje kantarionom, kao i koriscenje vaginaleta sa kantarionom.Medjutim, ranica i dalje ne prolazi, a cesto imam problema i sa pojacanim sekretom(3.grupa). Zanima me da li bi mozda bilo bolje da odem na spaljivanje tog tkiva ili zamrzavanje?
  Unapred zahvalna,

  Odgovoreno: 25. 02. 2007.  • Postovana
   “ranica” na grlicu materice je manifestacija “borbe” dve razlicite vrste epitela plocastoslijevitog otpornijeg koji pokriva vaginu i spoljasnju povrsinu grlica materice i cilindricnog koji se nalazi u kanalu grlica i koji je manje otporan. Granica ova dva epitela nije fiksna i sklona je promenama u zavisnosti od godina starosti zene, pariteta, nacina zivota itd. Mesto dodira dva epitela predstavlja tacku manje otpornosti za prodor infekcije i promene koje ta infekcija moze da uzrokuje ( prodor Humanog Papiloma Virusa predstavlja osnovu za razvoj karcinoma grlica). Nemojte da se plasite , ali ovo treba da znate da bi brinuli o sebi a to podrazumeva posetu ginekologu 1 godisnje- kolposkopiju i Papa-Nikolau bris koji predstavljaju screening za premaligna stanja..
   Konkretno: u dogovoru sa Vasim ginekologom treba pratiti i eventualno tretirati promenu na grlicu. Kod zena koje nisu radjale to obicno nije potrebno, a ako se i ukaze potreba (promena velikih dimenzija) prethodno obavezno uraditi biopsiju grlica, pa tek onda tretirati grlic i to nikako zamrzavanjem jer je to napusteno vec dijatermokoagulacijom ili laserom.III grupa sekreta-uporna trba uraditi vaginalni +cervikalni bris na biogram i antibiogram i po tome leciti, takodje uraditi pretragu na Chlamidiju.Takodje ne zaboravite uvek imate pravo na second opinion (drugo misljenje) i to koristite.
   Dr Milan Stefanovic

Ostavite komentar