1. Pitanje broj: #18127

    Poštovani doktore,
    imam skoro 32 godina i 2 trudnoće. Jedna 1998 SC i druga 2007 indukovana u 34 nedelji zbog FMU. Moram samo da napomenem da sam sa svojim suprugom od 15 godine. 10.11.zbog pojacanog sekreta otisla sam na kontrolu (iako sam trebala da dobijem za 3 dana ) i dobila sledeće rezultate. In.speculo: lako pojačan beličasti sekret PVU valjkast, bo. Gy.status: palpatorno uredan. ULTRAZVUČNI NALAZ: Uterus u AVF 75x42x48, homogen, pravilnih ivica. Endometrijum 9 mm, II faza Desni jajnik 29x20 mm Levi jajnik 28x19 mm U c.Daglasu nema slobodne tečnosti. KOLPOSKOPIJA: Na zadnjoj usni i u kanalu REE otvorenog tipa-jod negativno. Epitel ektocerviksa skvamozan, jod pozitivan. Nalaz na vagini i vulvi uredan. DG:Colpitis Uzeti brisevi za PAPA,VB,CB. Posle 3 dana mi stižu rezultati koji glase:  CB:Candida sp. Lactobactillus sp. VBCandida sp. Lactobactillus sp. Za ovo sam dobila Diflucan 150 mg 1x1 i Canesten 3. PAPAU primljenim razmazima se pored superficijalnih i intermedijalnih ćelija nalaze i manje grupe metaplastičnih ćelija koje se karakteršsu hiperhromazijom, iregularno distribuiranim hromatinom i iregularnim granicama, povećanim N/C odnosom. Prisutne ćelije sa perinuklearnim haloom i nepravilnim jedrom (moguće koilociti). Mitoze nisu uočene. Takodje je prisutan obilan mešoviti inflamatorni infiltrat sa masom granulocita koji prekrivaju epitelne ćelije i gola jedra. Nalaz odgovara ASC-US leziji (Pa grupa IIIa), najverovatnije u sklopu intezivne inflamatorne reakcije i reparacije. Samo da napomenem da redovno idem na preglede, a kolposkopski nalaz je identičan onom od pre godinu dana posle porodjaja ali je PAPA tada bila II grupa.
    Sve ovo me strasno plaši, mada je doktorka rekla da nema razloga za paniku, samo da stavljam povidon-jod vaginalete i kontrola PAPE za 4 meseca.
    Molim Vas za savet.

    Odgovoreno: 24. 12. 2008.
    • Potpuno sam saglasan sa Vašom Dr. ASCUS je razmaz nespecifičnog značaja - verovatno posledica nespecifične infekcije [pojačan sekret]- te je uputstvo Vaše dr u redu. Ako se nalaz ponovi uradite biopsiju grlića - mada mislim da za tim neće biti potrebe.

Ostavite komentar