1. Pitanje broj: #18074

    Poštovani doktore,
    ovo nije klasično pitanje i čitajući pitanja i odgovore (jer inače redovno posećujem sajt jer sam ga smatrala izuzetno zanimljivim i korisnim!) ovo "pitanje" upućujem lično Vama!! Čitajući tako Vaše odgovore naišla sam na odgovor koji me je, moram da priznam - razočarao, u najmanju ruku jer sam se i sama, nedavno našla u sličnoj situaciji!! Radi se o devojci koja je prešla desetu nedelju trudnoće i želi da abortira (razlozi su nebitni, a čini mi se da ih nije ni navela!)!Odgovorili ste joj jednostavno da - NE MOŽE!!!? Da, ne može po zakonu!!! Ali ja Vas pitam - ŠTA da uradi devojka koja jednostavno NE ŽELI tu bebu, a prešla je desetu nedelju? Recimo, želela je, ali se u medjuvremenu izdešavaju neke stvari (npr - nije više sa muškarcem s kojim čeka bebu, a ne želi da bude samohrana majka, ili tek tad sazna da je oženjen ili ne želi da prizna tu bebu??)!? ŠTA U TOM SLUČAJU?? Jer ta žena treba da rodi tu bebu po svaku cenu? Jel treba da, pošto je već ne želi - ostavi bebu nakon porodjaja (ZBOG ZAKONA????????) u prihvatilištu?? Jel treba da se lupa po stomaku ili ne daj Bože napravi veću glupost da bi namerno pobacila???? ŠTA TREBA DA URADI TA ŽENA AKO NE ŽELI BEBU I KRAJ??????? Kako neko može da natera ženu da rodi to dete????? Drugo - lekovi koje ste naveli i kojima se navodno to radi - ne postoje na našem tržištu i NIJEDAN doktor, ni u državnoj ni u privatnoj klinici ih ne spominje jer ih jednostavno - NEMA!!!!!! Moram da priznam da me je razočarao Vaš odgovor, jer on je glasio - MORAŠ da rodiš...!!
    Pošto je ovo više "pismo" upućeno VAMA LIČNO a ne pitanje, ja bih Vam bila zahvalna da mi što je pre moguće odgovorite, čisto zbog moje savesti!!!

    Odgovoreno: 26. 12. 2008.
    • Drago mi je da čitate moje odgovore - verovatno ćete nešto naučiti iz njih - (ovo nije rečeno sarkastično). Šta možete naučiti: 1. ZAKON MORA DA SE POŠTUJE - a ja ga ne pišem; kada se radi protiv zakona čini se krivično delo i za to se ide u zatvor - dakle žalite se zakonodavcu a ne meni; 2. Ako pogledate današnje odgovore videćete da postoji način za prekid i da ja nisam dao presudu rađanja neželjenog deteta, već samo odgovor na konkretno pitanje. 3. Bolje sprečiti nego lečiti - kontracepcija je prisutna na svakom koraku i treba je koristiti, a ako se ipak desi neželjena trudnoća 10 nedelja je sasvim dovoljno da se situacija sa partnerom razreši na ovu ili onu stranu. Da ja Vas pitam šta ako je muž ostavi pred porođaj - da li ćemo tada da ubijemo dete???? Pitanja odnosa među parovima su kompleksna pa je zato pre odluke o rađajnju deteta potrebno dobro upoznati partnera i u trudnoću ući zajedničkim snagama. Jasno je meni da to nije uvek moguće, ali ja kao ginekolog nisam kriv za to. 4. Dalje do 20-te nedelje trudnoće je uz odobrenje komisije koju čine 3 ginekologa, uz valjane razloge (medicinski, socijalni...) moguće prekinuti trudnoću (mislim da sam to i odgovorio) - nikako nisam nikog osudio na rađanje. 5. Mifezina za koji sam pitan u Srbiji nema legalno i opet za to nisam ja kriv te mi nije jasno zašto projektujete svoj bes na mene - jednostavno nema upotrebnu dozvolu. 6. Takav pobačaj se završava prostaglandinima - njih ima. 7. Vaš pogled na ovu problematiku indukovan je Vašom ličnom nesrećom za koju opet nisam kriv ja te nema razloga da Vas moji odgovori koji su samo stručni, realni i istiniti toliko uznemiravaju i razočaravaju. Istina zna da bude vrlo bolna - a ja sam izneo samo činjenice - a ne i moj lični stav. Pozdrav i zaštitite se, dok ne budete sigurni da ste našli "pravog".

Ostavite komentar