1. Pitanje broj: #17969

    Poštovani,
    imam 46g. Nalaz je: Miom 40x24mm, na zadnjem zidu materice. E- troslojan, crtast, pravilan 10mm. L. ov.: 32x19mm, solidan; D.ov.: 38x28. Propisana samo kontrola radi praćenja, bez lekova. Koristila sam i čajnu terapiju, Herba Medica, mesec dana, ali je miom samo porastao za neki mm. Imam stalni osećaj i potrebu za mokrenjem, kao i psihološku nelagodnost. Menstruacija mi je obilnija nego ranije.
    Može li se primeniti neka terapija lekovima? Da li preporučujete operaciju, jer želim da se oslobodim mioma i koja je metoda najbezbednija po zdravlje, u odnosu na moguće rizike?
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 23. 12. 2008.
    • Nema leka koji bi Vam eliminisao miom- ako je potrebno uklanjanje onda se radi operativnim putem. Veličina mioma je takva da ukoliko Vam ne pravi problem [ a ne pravi jer je na zadnjem zidu] ne treba ga dirati- samo praćenje. Svaka peta žena ima miom a sa ulaskom u menopauzu očekuje se da dodje do regresije mioma tako da mislim da nema potrebe da se operišete. U Vašim godinama bi se radila totalna histerektomija što narušava statiku karličnog dna i sa sobom može doneti nove probleme - a nije potrebno - barem ne u ovom trenutku. Učestalo mokrenje nije posledica prisustva mioma već verovatno infekcije.

Ostavite komentar