1. Pitanje broj: #11617

    Poštovani doktore,
    Ovo je članak iz hrvatskih novina "VALENTINA PANOVIĆ, 22-godišnja Riječanka, ispričala je kako se od početka kolovoza bori s posljedicama uzimanja pilula Yasmin koje su joj prije dvije godine preporučene radi poboljšanja tena odnosno liječenja akni. Provela sam dva tjedna u bolnici, a sada uzimam lijek protiv zgrušavanja krvi i nosim specijalnu čarapu. Želim upozoriti cure na ono što im se može dogoditi, jer još prolazim kroz vrlo teško razdoblje, rekla je Valentina za Slobodnu Dalmaciju. Sve je počelo kada je dobila virozu s temperaturom od 40 stupnjeva, proljev i grčeve, zbog čega je potražila liječničku pomoć. Uskoro joj je otekla i poplavila noga te je nakon dodatnih pregleda zaključeno da ima trombozu odnosno krvni ugrušak u preponi. Liječnici u zadarskoj i riječkoj bolnici rekli su mi da je to posljedica uzimanja Yasmina. Ipak, dobro sam prošla, jer se ugrušak zadržao u preponi, a tromboza je na vrijeme dijagnosticirana rekla je Valentina. Valentina je redovno išla ginekologu, pridržavala se svih uputa koje je dobivala, ali unatoč tome nije izbjegla loše posljedice na koje upozorava i proizvođač na uputama o korištenju lijeka.
    Ja pijem Yasmin od 15. novembra 2007. godine, sada sam u dilemi šta da radim, moja doktorica kaže slobodno da nastavim bez pauze, vidim da Vi savetujete 9 meseci korišćenja, pa 3 meseca pauze........Sve znam, i da je najniskodozniji kontraceptiv i da je najpropisanji na Zapadu i da je to možda 1-2 žene na milijarde žena koje ga koriste u svetu, ali opet se u mene ovih dana uvukao neki strah čitajuci za još neke slučajeve sa posledicama embolije pluća i smrtnim ishodom. Iskreno se bojim da li ću u budućnosti imati nekih problema prilikom planiranja trudnoće, imam 26 godina i koristim Yasmin isključivo radi zaštite od trudnoće, jer sam savršeno zdrava i menstruaciju već 13 godina dobijam na svaki 28 dan.
    Hvala Vam unapred na odgovoru i oprostite ukoliko sam bila preopširna, ali me ovo muči već danima...
    Hvala.

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • Nema potrebe da se izvinjavate- treba čuti da postoji i druga strana medalje koja nije sjajna. Vi ste odlično obavešteni i čitali ste moje komentare (to je stara škola- nije po savremenim preporukama), tako da ja nemam šta da dodam na tu temu- to Vam je \"Tamni vilajet\"- ko uzme kajaće se, a i ko ne uzme kajaće se, pa ajd sad?! Konkretni predlog za Vas je prekinite sa ok i rodite vreme je već za to, ali to nije ono što me pitate. Imate 2 puta: 1. prekinite sa njima i pređite na kondom i 2. nastavite uz kontrole: koagulacionog statusa, UZ-ka dojke i krvnih sudova noge i karlice, biohemijskih pretraga krvi.

Ostavite komentar