1. Pitanje broj: #11563

  Poštovani,
  Radila sam Papa test 22.8.2008. i nalaz je bio papa III, VS III. Eritrociti, nekrotični materijal, neutrofili, brojne grupe degenerativno promenjenih ćelija sa poremećajem građe, anizokariozom i hiperhromazijom jedara. Pošto sam u međuvremenu otputovala u Qatar, gde i inače živim ovde sam se javila kod ginekologa na pregled. Inače, doktorka je iz Srbije, a ovde radi. Ona me je pregledala i rekla da na grliću nema nikakvih promena i da ne vidi uopšte odakle bi mi uzeli biopsiju ako se odlučimo to da radimo. Ovde se kolposkopija i biopsija isključivo rade u bolnici u operacionoj sali. Tako da je ona odlučila da ponovimo papa test i još neke dodatne analize:  hlamidija, candida, hpv dna, hsv IgG 1 i 2 i CMV IgG. Papa test je uredan sa nešto povećanim laktobacilima. Kako je ona rekla neki inflamatorni proces, ali želi da sačeka sve rezultate. Test na hlamidiju i candidu negativan, Hsv 1 IgG 20 EU/ml, što znači pozitivno, jer je veće od 10,9 što je referentna vrednost za metodu ELISA. Hsv 2 IgG 19 EU/ml što je takođe pozitivno, jer je referentna vrednost ista. Komentar je sledeći za ova dva poslednja nalaza (hsv 1 i 2): A single serum sample should not be used in the diagnosis of recent infection of hsv 1and 2 IgG. A second sample is recommended 2 weeks later to look for rising titre. Patient history and clinic data should be considered inevaluating the results (as hsv 1 and 2 IgG share many cross reacting antigens). Herpe select type 2IgG is recommended to confirm the diagnosis of genitalherpes infection caused by hsv type 2. CMV IgG > 250 AU/ml, što znači pozitivno, jer je referentna vrednost >15. Inače hpv dna analiza se čeka tri nedelje što će biti sredinom oktobra i tada ću sa kompletnim rezultatima otići kod doktorke.
  U međuvremenu bih volela Vaše mišljenje o svemu gore navedenom. Još da napomenem da imam 32 godine. Imam ćerku od 3 godine. Porođaj je bio carskim rezom, jer je od sedmog meseca prednjačila karlicom. Ciklus mi je uredan. Herpes na usnama mi nikada nije izašao, a takođe nisam imala ni simptome vezane za genitalni herpes koje sam pronašla na nekim sajtovima na internetu. Pretpostavljam da takve simptome ne bih mogla da ne primetim. Još da napomenem da sam prošle godine u maju imala herpes zoster na potezu od grudi prema pupku i da je lečen aciklovirom.
  Unapred zahvalna

  Odgovoreno: 27. 09. 2008.
  • Sve što ste naveli posle nalaza PA III (iz Srbije) je u redu i nije ništa zabrinjavajuće (nađena su samo IgG antitela) što je znak da je organizam u nekom životnom periodu bio u kontaktu sa virusom na koga je stvorio antitela- manifestna infekcija nije neophodna. Nekako više verujem našim nalazima, a PA III je indikacija za biopsiju. Vaša dr tamo kaže da nije mogla da vidi odakle da uzme biopsiju, ali nije gledala kolposkopom, takodje proces može biti u kanalu grlića te je moj savet biopsija i kiretman cervikalnog kanala i sve to na H-P analizu. Obzirom da Vam je to tamo komplikovano, a ponovni PA je II ne mora se žuriti, ali kada ponovo dođete u Srbiju ipak uradite ovo što sam predložio i bićete mirni.

Ostavite komentar