1. Subhondralna skleroza kostiju kuka

  Pitanje broj: #14037

  Možete li tačno da mi odgovorite na pitanje šta je to subhondralna skleroza levog acetabuluma?

  Odgovoreno: 01. 11. 2008.
  • Acetabulum je "polu loptasto udubljenje" na karličnoj kosti, koje ulazi u sastav zgloba kuka, tj. zglobljaba se sa glavom butne kosti koja je kuglastog oblika. Subhondralna skleroza je degenerativna promena kosti koja se nalazi ispod hrskavice. Najjednostavnije rečeno radi se o promeni koja bi mogla da utiče na pokretljivost i tegobe u levom kuku.

Komentari na pitanje: #14037

  • Mirko Janković 15. 04. 2020.

   Posle RTG levog kuka dijagnoza je: Incipijentne degenerativne promene u smislu subhondralne skleroze acetabuluma; peritrohanreritis l sin. Molim Vas da mi malo pojasnite o čemu se tačno radi i kako se leči.

  • Kako se liječi subhondralna skleroza zglobne površine acetabuluma na oba kuka ?

  • Ja sam snimala vratni deo kicme, i u nalazu mi pise subhondralna skleroza pokrovnih ploca, pocetna. Mogu li da znam sta je to? Hvala

  • Moja kćerka ima 28 godina, počela je osjećati blage bolove u kukovima. Napravili smo snimku si zglobova po barschoniju, nalaz je: suženje i. A prostora srednje trećine desnog si zgloba, uz neoštre zglobne plohe. Subhondralna skleroza ilijačne strane oba si zgloba. Lijevo zglobne plohe pravilne uz održanu širinu i. A prostora. Morfološki početni asimetrični sakroileitis desno i. O. Molim vas da mi objasnite o čemu se radi kako i do kuda napreduje i kako se liječi, unaprijed zahvaljujem. S poštovanjem, dario

  • Moj sin ima 12 godina. Već 6 godina trenira fudbal i počeo je da osjeća bolove u desnoj nozi, tacnije nadkoljenici. Radili su mu RTG snimak i uocili "prikazani skelet jasno ocrtanih kontura, primjerene mineralizacije, bez RTG znakova litickih lezija. Kostana zrelost odgovarajuca za dob djeteta sa nesraslim apofiznim jezgrama. Kokso-femoralna zglobna tijela ocuvanog oblika i kongruencije sa primjerenom sirinom ia. Prostora. Obostrano glave femura acetabularno natkrovljene, bez rtg znakova luksacije. Obostrano izrazenije desno vidljivi znaci acetabularne subhondralne sklerozacije sa vapnenim sjenama iregularne forme desno ilio-acetabularno-vapneni depoziti po tipu up. Dg. Ranog stadija. Doktori su mu odmah zabranili svaku fizicku aktivnost, sto on jako tesko podnosi. Molim vas recite mi koliko je to ustvari opasno i koja terapija je odgovarajuca.
   Unaprijed hvala!

  • sladjana mrkaic 12. 05. 2012.

   Kako ublaziti bolove ili poboljsati stanje kod subhonralne scleroze acetabuluma

  • Verujem da ste mislili na "iznad" hrskavice a ne ispod? Soljica kuka je deo karlicne kosti i na dole ispod je hrskavica te dplazi butna kost za zglobnom glavom. Cisto teoretsko pitanje, racunajuci da je izvodljivo tehnicki, izbusiti rupu u kosti sa zadnje strane soljice do nivoa hrskavice i na taj nacin otkloniti degenerativni deo kosti, da li se takve operacije rade i ako ne, zasto ne? Rupa u kosti bi se vremenom sama dopunila do nivoa hrskavice ali ne bi stvarala nabubrenje koji degenerativni deo cini i samim tim ni tackasto naleganje koje je i razlog bola? Reflektujem na problematiku cisto sa mehanickih aspekta, verujem da je medicina ispred, vise nego li se upraznjava. Hvala!

  • Kako se liječi subhondralna skleroza krova acetabuluma levog kuka?

  • Moje pitanje je imam pocetne znakove subhondralne skleroze na obje sake i obje pete, , pa vas molim da mi kazete o cemu se radi i pojasnite tocno, , moju bolest, , hvala unaprijed

  • marijana stipanović 10. 08. 2010.

   Dijagnosticirana mi je subhondralna skleroza lijevog si zgloba gotovo u cijelosti i anteriorni pomak trupa l v kralješka-antelisteza. Prilikom rođenja sam imala 100-postotno iščešenje kukova. Dali su mi dovoljne samo terapije kod fizijatra? Unaprijed hvala.

  • josip blazevic 16. 12. 2009.

   Kako mogu da sprijecim bolove? Ljekar mi je rekao: "pocetna spina teendinis ahili na ljevoj petnoj kosti, u vratnoj kicmi fizioloskalordoza. Unkartroticne promjene od c4 do c7. Hvala!!!

Ostavite komentar