1. Pitanje broj: #29897

    Poštovana,
    Imam 32 god. bolujem od fibromialgije već 3 godine i zanima me pošto nigde nisam pročitala da neko ima problema i sa viličnim zglobovima, da li se i taj problem pojavljuje kod fibromialgije? Ne mogu mnogo da se smejem, ni da zvaćem tvrđu hranu posebno u vremenu kada vlada virus. I još jedno meni jako bitno pitanje. Da li se usled trudnoće smanjuje ova bolest i regenerišu mišići? Njlepše hvala i želim vam da svi ostanete zdravi jer to i jeste najvrednije.

    Odgovoreno: 28. 05. 2009.
    • Poštovani,
      na zglobu se ne može javiti fibromijalgija. Fibromijalgija je vezana za mišić, a ne za zgob. Na zglobovima se javlja artroza, i moguće je da se ona javi i na viličnom zglobu. Simptomi artroze su: otežano otvaranje usta i žvakanje, bol, čujno pucketanje pri žvakanju. Dijagnoza se postavlja na osnovu rtg snimka viličnog zgloba. U toku trudnoće, obično zbog povećanja telesne težine i opterećenja, moguće je blago pogoršanje svih reumatskih degenerativnih procesa (i artroza i fibromijalgija), što naravno ne treba da znači da zbog toga ne treba izneti trudnoću. Tegobe su prolazne, mogu se lečiti, a radost roditeljstva je nezamenljiva.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #29897

    • Kako i na koji način se leči rejnov sindrom, da li ima nekih lekova i koji su. Hvala

    • Pisala sam Vam da imam 32 god. Da već 3 godine bolujem od Fibromialgije i imam bolove u viličnim zglobovima. Ali to nije bilo sve što sam Vam ja navela. Vilica me je najviše zabrinula jel su bolovi bili nesnosni. Pre mesec dana mi je dijagnosticiran Rejnov sindrom. Dugo sam to imala u sebi jer sam mislila da je to sve možda uzrok Fibromialgije o kojoj sam malo znala i nisam sebi htela da priznam da sam bolesna jer to nikada nisam bila. Na kraju sam se obratila vama i ubrzo otišla kod reumatologa. Vama hvala što ste me posavetovali. Puno pozdrava.

Ostavite komentar