1. Pitanje broj: #25220

    Imam 33 god. i oduvek sam imala krepitacije u većem broju zglobova. Prošle godine pojavio mi se bol u TM (viličnom) zglobu i doslo je do subluksacije, i u njemu su bile prisutne krepitacije. Specijalista reumatologije je zaključio da postoji sklonost slabljenju ligamenata i muskul. massetera. Na moje pitanje da li je moguće da se to stanje desi i sa ostalim zglobovima posebno u kasnijem životnom dobu i šta treba da preduzmem po tom pitanju da ne dođe do toga dobila sam odgovor. Pitanje je, da li ćemo doživeti starost? Pošto sam dobila "korpu" zanima me da li su krepitacije bezazlena pojava i pošto sam odlučila da deo od ovo malo slobodnog vremena koje imam posvetim fizičkoj aktivnosti kakva vrsta podloge je najbolja za vežbanje u kućnim uslovima, mekše ili tvrđe i koja je poželjna minimalna debljina? Nalazi krvi i reumatski testovi su uredni. Radim dosta za računarom, nekada i po 14 sati dnevno, često i subotom radim. Zanima me i koja je vrsta vežbi pogodna s obzirom na sve navedeno?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 06. 04. 2009.
    • Moguće je da se radi o artrozi temporomandibularnog zgloba, pa je potreban RTG snimak koji bi to i dokazao, kao i fizikalna terapija nakon toga. To bi usporilo razvoj artroze i smanjilo tegobe. (Artroza spada u degenerativne reumatske bolesti, koje nisu "opasne" ali mogu izazvati neprijatne tegobe: krepitacije, ograničenje pokreta i bol). Što se vežbanja tiče, najbolje je da se odlučite za umerenu fizičku aktivnost opšteg tipa: plivanje, fitnes, aerobik...

Komentari na pitanje: #25220

    • Da li je aerobik preporučljiv kod artroze kuka, meni je moj lekar rekao da nije, jer se tu javlja stalno ''udaranje'' u podlogu koje treba da amortizuju kukovi?

Ostavite komentar