1. Pitanje broj: #19251

    Poštovana dr,
    Upravo sam primila odgovor u vezi diskushernije na vratnoj kičmi i raduje me da je u kratkom roku. Zanima me da li zbog bolova u lopaticama snimiti i sakralni deo kicme ili se samo zadržati i ponoviti vratni snimak na MR. Još jedan dodatak od sinoć tj.od jutros su počeli da mi blago trnu vrhovi prstiju a povremeno se ukoče srednji i domali. Još me boli i u levoj nadlaktici i kad probam da to dignem nešto teže osećam kočenje u levoj ruci.
    Treba li snimiti i EMNG i da li bi to pomoglo? Šta uraditi kad počne grc u rukama? Smem li da uzimam andol 100? Kojoj se specijalizovanoj ustanovi javiti?
    Puno hvala.

    Odgovoreno: 16. 01. 2009.
    • Zbog bolova u lopaticama nije potrebno snimati sakralni deo kičme (lopatice su visoko, a sakralna kičma je donji deo kičmenog stuba, tako da se one na tom snimku i ne mogu videti). EMNG može da razreši dilemu da li postoji kompresija nervnih struktura ili ne, a ako radite MRI to će se sasvim dobro videti, tako da ne morate raditi EMNG (snimanje je malo neprijatno i bolno). Javite se najbližoj ustanovi koja ima službu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ali tek posle konsultacije sa neurologom.

Ostavite komentar