1. Pitanje broj: #19073

    Poštovana,
    molim Vas da mi date savet pre nego što bilo sta preduzmem. Stalno se vrtim u krug a problem je star više godina. Imam 43 godine i još oko 25 su počeli problemi sa ukočenošću vrata i glavoboljama sa povremenim vrtoglavicama. Imala sam već tada kancelarijski posao i posle R snimaka utvrdili su spondilozu. S vremena na vreme sam išla na fizikalnu terapiju ali zbog posla i povremenih poboljšanja vrlo retko. Pre 4 godine sam išla na MR i uvrdjeno je da su Prsljenska tela očuvane visine sa degenerativnim promenama, antero i visina intervertebralnih prostora snižena najizraženije na nivou C6/C7 gde se vizualizuje deg.prom. na pokrovnim pločicama koje su iregularnih kontura. Na nivou C5?C6 iC6/C7 postoji dorsomedijalni prolaps diska sa kompresivnim konsekutivnim efektom na medulu. Posle toga ništa, preporučili mi nošenje kragne i povremenu fiziklanu. Ali nikakvu ozbiljnu strategiju. Od pre 5-6 meseci su počele i jako da me bole lopatice i kad se okrećem u krevetu. Imam glavobolje koje se poboljšaju posle manuelne (ali nestručne masaže od strane ukućana). Pod prstima osećam grudvice koje su tu od vajkada ali je sad bol izraženiji.
    Molim Vas, pomozite i uputite me na nekog ko će mi istinski pomoći. Planiram da opet odem na MR ali i vratnog i torakalnog dela kičme da vidim zbog tih bolova u lopaticama. Živim sada u Beogradu. Molim Vas jako mi je hitno.
    P.S. imam i povremene tahikardije, variranja pritiska i to je to.
    Hvala Vam.

    Odgovoreno: 13. 01. 2009.
    • Treba da pratite dorzomedijalni prolaps diska koji vrši pritisak na kičmenu moždinu (ponoviti MRI i javiti se neurohirurgu). Dobro je da osim bolova nemate drugih tegoba (npr. slabost u rukama, trnjenje i sl.). Spondiloza vratnog dela može biti jako neprijatna, kao i fibrozni čvorići između lopatica. Probajte neki od antireumatskih gelova ili krema (tipa Fastum, gel, Diklofenak Duo sprej i sl.) koji ćete blago utrljati. Nikakve manipulacije ili grube masaže vrata NE DOLAZE U OBZIR. Jedini pravi lek je fizikalna terapija i rasteretni okovratnik.

Ostavite komentar