1. Pitanje broj: #16771

    Poštovana doktorka,
    Pre 10 godina, nakon preloma skočnog zgloba, ortoped mi je saopstio da imam disekantni osteohondritis. Ni dan danas ja nisam shatila šta je to osim da je retko oboljenje. Išla sam na kontrole tokom srednje škole, dok mi je trebalo opravdanje da ne smem da radim fizičko i za svo to vreme stanje mi je bilo nepromenjeno. Mislim da nikada ne bih ni saznala za ovu bolest da slučajno nisam polomila nogu pa se videlo na snimku. Za poslednjih 6 godina, dok sam studirala, nisam otišla nijednom na kontrolu. Moj posao podrazumeva višečasovno stajanje i interesuje me šta mogu da očekujem.
    Molim Vas i da mi objasnite kakva je ovo bolest, da li će sa godinama napredovati i da li se nasleđuje. Za sada nemam nekih posebnih tegoba osim što povremeno imam osećaj kao da mi noga propada kroz stopalo, kao da ga i nema. To mi se dešava kada menjam obuću, kao da je potrebno da mi se nešto u zglobu uklopi da ih mogla normalno da hodam.
    Unapred hvala!

    Odgovoreno: 12. 12. 2008.
    • Osteochondritis dissecans je u stvari avaskularne nekroza subhondralne krskavice u nekim zglobovima (češće samo na jednom zglobu). Uzrok nije potpuno poznat (genetski faktor, loša vaskularizacija kosti, hormonska disfunkcija). Pošto se može dogoditi "odvajanje" delića hrskavice koja "upadne" u zglob, potrebno je da ipak snimite skočni zglob, javite se ortopedu koji će doneti odluku o daljem tretmanu (može se lečiti konzervativno - lekovima, ako nema slobodnog tela u zglobu, ali i operativno: vađenje slobodnog tela)

Ostavite komentar