1. Pitanje broj: #16399

  Poštovana,
  moja beba puni pet meseci 7.decembra. Ustanovljeno je da ima blaži hipertonus gornjih i donjih ekstremiteta. Radimo vežbe. Drži glavu odlično i podiže je kada leži na ledjima, a i na stomaku. Noge takodje odiže od podloge kada leži na ledjima. Jedino kada se okreće sa ledja na stomak ne zna da izvuče rukicu preko koje se okreće i za to su nam dali vežbe. Inače hvata igračke i prebacuje iz jedne u drugu ruku. Rekli su nam da bi trebalo da stavlja noge u usta, što ona ne radi, i ponekad noge, kada je ljuta ili kada hoće nešto da uzme opruži i tako drži neko vreme.
  Koliko je opasan hipertonus, koje su posledice i koliko dugo zahteva vežbanje. Sa trudnoćom i porodjajem je sve bilo OK, pa ne znam otkud to.
  Unapred hvala

  Odgovoreno: 04. 12. 2008.
  • Dete počinje da podiže noge od podloge i hvata ih rukama od 5. meseca. To podizanje je sve izraženije iz meseca u mesec, tako da stopalom dosegne usta negde oko 7. ili 8. meseca. Prema tome, za bebu od 5 meseci nije obavezno i suviše je rano da stopalo dođe do glave (neke bebe to uspevaju, ali je za 5 meseci to zaista retka pojava). Hipertonus nije dijagnoza već simptom jako varijabilnog karaktera. Tonus se menja u odnosu na stanje sna i budnosti, sitosti, i mnogo drugih faktora. Sam za sebe povišen tonus, nema nikakvog značaja ukoliko je jedini simptom i ne radi se o spasticitetu. To što beba ne ume da izvuče ruku ispod tela sa 5 meseci takođe nije zabrinjavajuće (ako to ne uradi sa 7 meseci, onda treba to razmatrati kao eventualno usporenje motorike). Prema tome, vaša beba od 5 meseci i ne treba da radi one motoričke radnje koje nisu obavezne za njen uzrast. Interesuje me u kojoj ustanovi vežba vaša beba.

Komentari na pitanje: #16399

  • Moja cerkica ima sedam meseci. Hvata igracke iz jedne udrugu ruku, okrece se sa stomaka na ledja i suprotno. Dok lezi na stomaku uzdize glavicu i hvata igracke. Dok lezi na ledjima nekad ako joj nesto ne udovoljim podize rucice i stegne nozice jednu preko druge, to traje sve dok joj ne dodam neku igracku ili dok je ne uzmem u ruke. Pa vas pitam da li mislite da je to hipertonus i koliko je to opasno? Pozdrav zabrinuta mama

Ostavite komentar