1. Pitanje broj: #16032

    Moje dete (dečak, 6god.) ima problem sa nemogućnošću kontrole bešike, kada se malo više zasmeje. Od lekara opšte prakse u dečjem dispanzeru dobili smo uput za dečjeg nefrologa, koji nas je uputio na snimanje kičme. Snimak je pokazao da dete ima spinu bifidu na nivou S1. Nakon toga dobili smo uput za fizikalnu terapiju (stimulaciju bešike). Posle tri ciklusa od deset terapija, ne uočavamo nikakav boljitak. Tegobe su i dalje učestale, gotovo svakodnevno. To me posebno brine, jer on ide u vrtić, počinje da se stidi od druge dece, krije da se upiškio i sl.
    Da li mislite da je spina bifida uzrok ovog problema i kome dalje mogu da se obratim s obzirom da u Kragujevcu nema specijalista dečje urologije ili je to pak problem za neurologa.

    Odgovoreno: 28. 11. 2008.
    • Vaše dete treba da pogleda svakako dečji urolog. Treba da se uradi ispitivanje kompletnog urinarnog trakta (lab. pregled urina, ultrazvuk bubrega i bešike, merenje zaostalog urina posle pražnjenja i dr.). Takva ispitivanja (funkcionalnih i disfunkcionalnih smetnji mokrenja) rade se u KC Niš gde postoji tim lekara koji se time bave. Između ostalih u timu je i fizijatar koji deci određuje i pokazuje vežbe za mišiće karličnog dna i dr. Savetujem vam da dete dovedete na Kliniku za fizikalnu med. i rehabilitaciju u Nišu - dečje odeljenje, kod Dr sc. med. Vesne Živković. Pregled zakažite na tel. 018 531 262.

Ostavite komentar