1. Pitanje broj: #15783

    Poštovana,
    imam sina starog 2 meseca i 13 dana, pre petnestak dana smo primetili da neće da diže glavicu kad leži na stomaku i da mu glavica zaostaje kad ga iz ležećeg položaja uhvatimo za rukice i povučemo na gore. Na drugoj kontroli smo skrenuli pažnju na to pedijatru i rečeno nam je da se obratimo fizijatru što smo i učinili. Fizijatar je postavio diagnozu Torticolis lat. dex dsiccreta, Pes valgi lat.dex. nema asimetrije lica, pokazane su nam vežbe i radimo ih dnevno 3 puta.
    Interesuje me koliko je to stanje opasno i koliko dugo traje oporavak? Napominjem da sam imala dug porodjaj ,10 sati je trajao ali u porodilistu je sve bilo u redu. Imao je fiziološku žuticu koju nije bilo potrebno lečiti bilirubin je bio u granicama dozvoljenog.
    Hvala puno

    Odgovoreno: 24. 11. 2008.
    • Za dete staro 2,5 meseca potpuno je normalno da ne može da kontroliše glavu. Kontrola glave uspostaviće se spontano za koju nedelju. Ne znam zašto imate potrebu da svoje dete vučete za ruke na gore. Tortikolis može imati mnogo različitih uzroka i potrebno je da se definiše o kom tortikolisu se radi (miogeni, neurogeni, audiogeni, okulogeni, benigni paroksizmalni...), jer se tretman drastično razlikuje. Insistirajte da vam fizijatar kaže o kakvom tortikolisu je reč. Ako pravi miogeni tortikolis sa tumefaktom postoji, on ne može biti manje ili više diskretan. Pes valgus je verovatno položajnog karaktera i to možete korigovati u kućnim uslovima.

Ostavite komentar