1. Pitanje broj: #15437

    Poštovana,
    moja beba za nedelju dana puni 4 meseca, glavicu drži sama i ultrazvučni nalaz kukova je uredan i mi smo u fazi čitanja o tome kada treba da ga stavljamo u koji položaj i kako i kada da mu pomažemo da razvija odredjene pokrete i položaje, kao recimo kad smemo da ga stavimo u kod sebe u krilo da sedi, a kad da ga podupremo jastucima da sedi ili kad smemo da ga podignemo da stojeći na našim kolenima skačka...... Tu nalazimo na različita mišljenja negde piše da sedenje treba početi tek u 6-7 mesecu, a negde još u drugom, za držanje deteta u stojećem položaju nalazimo 3-4 mesec, a negde tek 9. Tako negde piše da ćemo preuranjenim postavljanjem i forsiranjem nekog položaja uticati na detetov razvoj kičme ili stopala i nogu, a negde da ćemo čak podpomognuti razvoj.
    Molim Vas da nas posavetujete ili uputite na neki tekst ili literaturu gde možemo da pročitamo tačna razdoblja kada bebu ohrabrivati i pomagati joj da otkriva i koristi nove položaje, a mi sa njom.
    Hvala unapred

    Odgovoreno: 20. 11. 2008.
    • Normalan razvoj kretanja u prvoj godini života, kod zdravog deteta odvija se potpuno SPONTANO, bez učenja!!!. Sve položaje, pokrete, stavove, dete nauči i savlada potpuno samo. Nije potrebno učiti dete da sedi, hvata, cupka, stoji, hoda. Svaki pokušaj učenja je zapravo vrlo grubo uplitanje u razvoj, što može samo naškoditi detetu i usporiti ga. Živimo na planeti Zemlji gde postoji sila gravitacije koju nikako ne možemo izbeći. Svako "laganje" deteta da gravitacija ne postoji (npr. posedanje uz podupiranje jastucima, vođenje za ruke, stavljanje u šetalicu) štetno je za dete jer će se ono kad tad sresti sa gravitacijom i onda će biti manje motorno sposobno i nespretno. Nemojte učiti dete da sedi, stoji i hoda, pustite da to uradi samo kad bude spremno. Vaše je da mu obezbedite normalne uslove za razvoj (stabilnu, sigurnu, čistu, toplu i bezbednu površinu, odakle ne može da padne i da se povredi, a to je nakon 5. meseca, ogradica ili pod). Prosečni okviri su sledeći: u 5. mes. treba da se okrene sa leđa na stomak, u 8. ili 9. da se na stomaku podigne na šake i kolena, iz tog stava da sedne samo između 9. i 11. meseca, da ustane i hoda bočno od 11,5 do 13., da hoda napred od 12 do 18. meseca. Više o ovome pročitajte na ovom sajtu "Normalan razvoj kretanja u prvoj godini života", autor Lidija Dimitrijević, ili u knjizi "Neometan razvoj odojčeta" Barbara Zukunft-Huber.

Ostavite komentar