1. Pitanje broj: #15201

    Poštovana doktorka,
    moja dijagnoza je PARESIS N. PERONEI levog stopala, zanima me o čemu je reč, kakve su posledice i šanse za oporavak, TH: dexason amp na II dan, OHB12 na drugi dan, beviplex tab. i fizijatrijska terapija.

    Odgovoreno: 17. 11. 2008.
    • Pareza n. peroneusa konkretno znači da ne možete da podignete stopalo, tj. ne možete da stojite i hodate na peti leve noge. Mišići inervisani od peroneusa su slabi. Pareza peroneusa može biti posledica oštećenja samog nerva (povreda, posekotina, mehanički pritisak, najčešće blizu kolena)ili posledica postojanja diskus hernije i lumboishialgije. Fizikalna terapija je jako važna, jer ona "čuva" mišiće podizače stopala od atrofije. Treba da se javite fizijatru i uporno sprovodite fizikakalni tretman. Naravno, potrebna je i dodatna dijagnostika koja će pokazati zašto je do pareze došlo (MRI kičmenog stuba L-S dela ili kolena), EMNG, neurološki pregled)

Komentari na pitanje: #15201

    • Ja sam diplomirani fizioterapeut, radim na klinici za ortopediju i traumatologiju i u potpunosti se slazem sa doktoricom samo trebate sprovoditi fizikalni tretman i trebati biti uporni. Pozdrav

Ostavite komentar