1. Ispravljena fiziološka lordoza, spondylosis cerv

    Pitanje broj: #14436

    Poštovana,
    šta znači dijagnoza: ispravljena fiziološka lordoza, spondylosis cerv. i Uncarthrosis cerv koja je ustanovljena posle RTG C-KIČME i kako se leči?
    Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 07. 11. 2008.
    • Kičmeni stub gledano iz profila ima svoje normalne krivine (vratna-cervikalna i lumbalna-krsnoslabinska lordoza i torakalna-leđna kifoza). Ispravljena vratna lordoza znači da ne postoji normalna zakrivljenost, a ostale Dg (spondiloza i unkartroza) su degenerativne promene koje se javljaju u velikog broja ljudi. Sve u svemu reč je o ne tako opasnoj, ali ponekad jako neprijatnoj bolesti (vrtoglavice, glavobolje, zategnutost vrata i leđa). Leči se fizikalnom terapijom (ultrazvučna masaža, ručna masaža, zagrevanje, elektroterapija, vežbe...), a mogu pomoći i lekovi tipa antireumatika, lokalno mazanje istim preparatima, kao i valjkasti jastuk ispod vrata u toku spavanja (koji će formirati vratnu lordozu).

Komentari na pitanje: #14436

    • Poštovana doktorka molim Vas da mi objasnite nalaz: Ispravljena cervikalna lordoza. Očuvana visina i poredak prikazanih pršljenskih tela. Suženje iv prostora na nivou C6-C7 u posteriornom delu. Prisutne degenerativne promene u vidu prednjih donjih rubnih osteofita na C4 i C5 (avulzija?) na pršljenskim telima.

    • Pozdrav, snimala sam kičmu i ovo mi piše. Očuvani intervertebralmi prostori, visina i konfiguracija pršljenskih tela i lumbalne kičme. Održana fiziološka lordoza lumbalne kičme.

    • Imao sam ispravljenu lordozu u vratnom delu kičme diskus herniju protrutija od c4 do c7, nemogući bolovi, spazam vratnih mišića, nervoza, glavobolje... Nema šta nisam probao i gde nisam bio, nekoliko godina sam patio i trovao se raznim lekovima melemima pomade mast blokade lemo depo ako se sećam imena diklofen injekcije fitilalna banje kiriprakrika akupunktura masaža. Ništa mi nije pomoglo od svega toga a onda na trakciji kučme u privatnoj klinici, dok sam čekao red, čuo sam čoveka iz Makedonije kako priča da je čuo za spravu babica sa kojom su mnogi uspešno izlečili vrat. Tako sam saznao i da skratim pisanje, tako sam se izlečio. Sam i bez ičije pomoći.

    • Osim degenerativnih promena L pršljenova kao i degenerativnih promena diskursa LVL3-L4, L4-L5 i L5SI ostali nalaz kod MRL5 kičme je uredan. Hvala Vam na izdvojenom vremenu!

    • Vec dugo vremena imam problem sa vrtoglavicom, nestabilnoscu, propadanjem ne znam ni ja kako da opisem. Ranije sam isao kod fizijatra trbao ici na vezbe 2 nedelje ali zbog prirode posla ne mogu,vozac sam inace. To stanje mi varira kako koji dan. Obavio dopler vrata sve u redu,magnet glave ima neka cista bez znacajne kompresije ostalo dobro,u snimljemom delu vrata na magnetnoj kaze ispravljena vervikalna lordoza i diskatroza. A na rtg kicme pre par meseci vc4 i vc6 unkartroza. Da li zbog ovih stvari imam tegobe i da li ovo moze da se zaleci. Imam 33god. Molim za odg hvala!

    • Mozete li mi pomoci; rtg cervikalne kicme; ispostavljenafiz. Lordoza c kicme. Umereno je suzeniv. Prostor izmedju vc5 i vc6. Sa pocetnom osteohondroticnim i spond. Promenama dorzalni trnasti osteofit na donjoj pok. Povrsini telavc5 igornjoj pok. Povrsini telavc6. Blaze su suzeni iv. Prostori od vc3-5. Sa pocetnim spondi. Promenama. Unkartonicnepromene na vc6. Na gornjoj aperturitoraksanevide se pat. Promene. Unapred zahvalan milan42g.

    • Poštovana doktorko, 
      uradjen mi je rengen vratne kičme i redukovan je iv prostor c5-c7. Interesuje me uticaj toga na moje vrlo česte nesvestice. I kako se dalje lečiti?

    • Draga doktorice, moj nalaz je ovakav; rtg snimke l-s kicme u standardnim projekcijamapokazu rotaciju trupova oko uzdužne osovine. Na profilnoj snimci naznačena je fiziološka londoza sa promjenama tipa degenerativne spondloze, a uz reduciranu visinu i. V. Prostora l3-l4 dinamickog segmenta sa ventralnim osteofitima u fazi premostavanja i nešto izrazitije l5-s1 dinamickog segmenta uz vjerovatnu diskopatiju. Kostana struktura mineralizacija prikazanog kostanog skeleta je lakše reducirana. Osećam bol na svaki pokret. Veliki pozdrav

    • Postovana doktorice snimala sam kicmu gdje mi je snimak pokazao naglasena fizioloska lordoza, pocetne degen. Promjene na l4 i l5 prsljenovima, a |/ prostori l4l5 i l5s1 su lako suzeni. . . Ne razumijem niti znam sta je to imam 18 god pa mi i nije bas svejedno.

    • Rađen je ct l/skičme u transvezalnim skenovima od nivoa l3 do s1. Na učinjenom topogramu vidi se da je l/s kičma u položaju održane fiziološke lordoze. Na nivou i. V prostora l4 l5 prema verterbalnom kanalu se propagira zona denziteta diska, usmjerena dorzomedijalno, dorzolateralno sa kompresijom na prednji aspekt duralne vreće či je ap promjer od 9 do10 mm te propagacijom lijevo formalno i mogućim postojanjem dsk-radikularnog kontkta. Na nivou i. V prostora l5-s1 vidi se cirkularno degenerativno izbočenje diska usmjereno prema dorzomedialno i dorzolateralno lijevo sa kompresijomna lijevi recesus, čija je ap promjera 7 do8 mm, te propagacijom lijevo foraminalno i mogučim postojanjem disk-radikularnog kontakta. Vidljivi su manji ventralni i postranični osteofiti. 24. 02. 2014. Unaprijed zahvalna.

    • Postovani molim vas pomozite mi, rtg cervikalne kicme kaze sledece nalaze/na ucinjenim standardnim rendgenogramima cerviklalnog djela kicmenog stuba se diferencira ispravljena fizioloska lordoza. Iv rostori odrzane visine suzeni unkovertebralni zglobni prostori c5-c3 lijevo trupovi prsljenova ocuvanog oblika i kostane gradje interkorporaalne linije neprekidnog kontinuiteta mozete li mi reci sta to gore znaci a stim da sam narucena tek za mjese dana da mi dr objasni te nalaze i da me salje dalje, a ja imam vrtogravice osjecaj kao da propadam negdje, kad lezim kao da padam, kao da letim i gubim tlo pod nogama, osjecam u tijelu strah kao, stalno nesigurnost kao da cu svaki cas da oanem u nesvjest, ponrkad osjetim jace lupnje srce, zanima me da li je to pozeveno sa ovim gore nalazima? Hvalaaa vam! Sta mi vi savjetujete da jos uradim od nalaza ako ovo sve navedeno nije uzrok ovakvog nalaza?

    • Interesuje me znacenje sl. Dijagnoze: ispravljena fizioloska lordoza lumbalne kicme. Pocetna intervertebralna artroza na vl5-vs1 visini

    • savic sladjana 10. 07. 2013.

      Dg: ispravljena fizioloska lordoza vratne kicme spondylosis cer calis m47. 8 discopathia c4-c7 m50. 3uncarthrosis c3-c7 m19. 0molim vas da mi procitate dijagnozu. Da napomenem da sam imala u vise navrata trnjenje i prekid leve strane kompletnog tela i kada mi se to dasi imam jake bolove u peredelu leve strane glave. Unapred se zahvaljujem.

    • Rtg vratne kicme u dva pravca: ispravljena fizioloska lordoza, retrokorporalni osteofiti na c4 i c6. Da li biste bili ljubazni da mi objasnite poblize dijagnozu, imam 40 godina. Takodje imamumeren spazam cervikalne paravertebralne muskulature, vise sa leve strane kao i veoma izrazenim spazmom traezoidnog misica obostrano. Predlozene su mi fizikalne terapije kao i dopler krvnih sudova vrata. Hvala unapred.

    • Milos Petrov 26. 05. 2010.

      Draga doktorka lidija, mojoj majci je ustanovljena dijagnoza u kojoj, pored ispravljene c lordoze, postoje umerene degen. Promene na prsljenskim telima, uzi intervert. Prostor c5-c6, uncarthrosis c4-c5 i cervikotorakalna kifoza. A postoji i zatezanje pl. Brach. Kod odredjenih pokreta, sto uzrokuje veliki bol. Moje pitanje je da li su ove degen. Promene opasne, da li imaju ekspanzivan tok? I da li je fizikalna terapija jedino resenje? Unapred zahvalan, student medicine milos petrov.

Ostavite komentar