1. Pitanje broj: #14258

    Poštovana doktorka,
    Molim Vas za savet i pomoć. Moja majka ima veliki problem vezano za bolove u krsnom predelu i desnoj nozi. Naime, pre dvedesetak godina rečeno joj je da ima urodjen deformisani pršljen u krsnom delu kičme koji naleže na nerve i izaziva jake bolove. Ona sada ima 66 godina i bolovi su toliko jaki da ne može lepo da hoda, krivi telo na jednu stranu, a bolovi se reflektuju niz nogu i idu do tabana. Svakog dana pije diklofenak duo da bi mogla da hoda (već godinu i po dana pije ovaj lek), a plus pije i lekove za srce i pritisak. Juče je išla kod ortopeda i on je rekao da se situacija promenila malo na lošije u odnodu na ranije stanje zbog propadanja hrskavice i rekao joj je da počne da pije Dexomen kapsule i Perigona tablete, ali nije tačno znao kakvi su to lekovi, jer su valjda novi na tržistu.
    Interesuje me da li su ovi lekovi dobri za njeno stanje i da li se slažu sa lekovima Tritace i Presolol koje ona svakodnevo pije. Takođe, rekao joj je da treba da vežba, ali mi ne znamo koje vežbe ona sme da radi. Postavio je dijagnozu Spondilolithesis degenerativa. Kako mogu da se ublaže njene tegobe, jer je sve slabije pokretljiva i često pada, što može da bude jako opasno. Prve tegobe javile su joj se dok je bila student, kada je pala na ulici i bila nepokrena oko nedelju dana, ali nisu znali šta je, pa su je samo pustili kući kada je prohodala. Nakon ovoga problemi su bili periodični do pre oko godinu i po dana kada su bolovi prisutni svakodnevno.
    Unapred puno hvala na odgovoru, jer zaista želim da joj nekako pomognem da ne provodi svaki dan u velikim bolovima.
    Marija, Kruševac

    Odgovoreno: 05. 11. 2008.
    • Savetujem Vam da majku odvedete na pregled fizijatru koji će proceniti potrebu za fizikalnom terapijom i vežbama na osnovu kliničkog pregleda. Lek PERIGONA "čuva i obnavlja" hrskavicu i nema nikakve smetnje ako se uzima uz lekove za pritisak, ali je njegovo dejstvo na spondilolistezu diskutabilno. Obavezno ponesite snimke i pokažite ih fizikatru. Verovatno bi joj prijao i neki od zašitnih midera (pojasevi firme Bauerfeinad).

Ostavite komentar