1. Pitanje broj: #14020

    Poštovana,
    Moj otac je prije godinu i po dana imao saobraćajni udes u kojem je polomio oba kuka jedan je operisao, a drugi ne jer su dr. procenili da bi držanje tegova dovelo do prerastanja kostiju tegove je držao tri nedjelje. Međutim, do danas on se nije oporavio, tj. nije došlo do pravilnog srastanja ovog drugog operisanog kuka, te još uvijek ne može da se kreće bez štaka, ni jedan ortoped ne predlaže ponovnu operaciju svima je odgovor prerast će vremenom..
    Da li stvarno oporavak može da traje toliko dugo i da li je moguće da će stvarno kosti prerasti? I koje je to vrijeme u kojem se može očekivati potpunio oporavak-tj. koliko toliko normalan hod bez bola i štaka? Da li postoje medikamenti koji mogu potpomoći zarastanje kostiju i doprinijeti bržem oporavku ili bi nova operacija bila jedino rješenje? Napominjem da on ima 59 godina i da mu je ustanovljeno okoštavanje kuka i predložena operacija, ali tek nakon 65-tegodine.
    Hvala unaprijed na savjetima i odgovoru!

    Odgovoreno: 01. 11. 2008.
    • Postoji verovatnoća da dođe do spontane sanacije prelom i spontanog oporavka. Vreme potrebno za spontani oporavak je jako teško predvideti i pouzdano reći kada će se to dogoditi. Ukoliko su koštani fragmenti suviše daleko teško je da "prerastu". Verovatno su dovoljno blizu da se to može očekivati (vaši lekari su videli snimak) pa su sigurni da je to zaista tako. Savetujem vam uporan fizikalni tretman još 2 meseca, a zatim kontrolni snimak i ponovni pregled ortopeda. U fizikalnoj terapiji postoje procedure koje stimulišu zarastanje kosti (IFS, IMP).

Ostavite komentar