1. Pitanje broj: #13258

    Imam 34 god. Dugi niz godina povremeno imam problema sa kolenom. Od početka se sumnjalo na meniskus. Trenutno nemam neke značajnije probleme, ali u periodu od 15 godina koliko imam ovaj problem, desilo se 3 do 4 puta da sam imao jače bolove i ograničene pokrete, pa je moralo da se miruje. Ne bavim se i nisam se bavio aktivno sportom. Pre mesec dana sam uradio magnetnu rezonancu i nalazi su sledeći: Lezija zadnjeg roga medijalnog meniskusa (maceracija) gradus 2-3, degeneracija lateralnog meniskusa (istanjen) gradus 1-2, u zglobu kolena postoji manja količina izliva.
    Da li bi trebalo, sem štednje kolena od napora, koristiti i neku terapiju? Šta mislite s obzirom na dijagnozu da li bi pomogli neki preparati na bazi glukozamin sulfata (koji, koja dnevna doza i koliko dugo kristiti) ili je to sam bacanje para.
    Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 21. 10. 2008.
    • Registrovani lek (glukozamin sulfat) na tržištu je PERIGONA. Pije se tri puta dnevno, najmanje 5 nedelja. Smanjuje bol i ukočenost zgloba kod lake i srednje teške forme artroze zgloba. Može se primenjivati i dugotrajno (do 3 godine) kada ima efekat na obnavljanje hrskavice. Vama bi više odgovarala funkcionalna ortoza za koleno koja sprečava prekomerne pokrete, a dozvoljava normalnu funkciju. Takve ortoze mogu se naći u firmama za ortopedska pomagala (Bauerfeind, Otto Bock). Treba da radite vežbe za jačanje mišića nogu, posebno četvoroglavog butnog mišića koji je stabilizator kolena.

Komentari na pitanje: #13258

    • goran milenkovic 21. 06. 2009.

      moja majka ima 70 god, ima problema sa kicmom prilikom snimanja otkrili su joj Spondyloarthrosis cervicalis, Discarthrosis cervicalis CV-VI, Sinistroconvexoscolisis lumbalis, Spondylosis lumbalis. Zeleo bih da vas pitam za savet kako se leci ta bolest i koje lekove moze da koristi za terapiju? Unapred zahvalan!

Ostavite komentar