1. Pitanje broj: #13186

    Poštovana,
    Imam curicu od 2,5 godine kojoj je sa 8 mjeseci opertiran talus verticalis na desnom stopalu. Nakon operacije je 2 mjeseca nosila gips, a nakon toga plastičnu longetu (prvo po cijeli dan, a nakon toga samo noću). Ona danas normalno hoda, trči, ne žali se na nikakve bolove. Stopalo izgleda dosta dobro, ali za mene nedovoljno dobro iako je ortoped zadovoljan, ali kaže da najvjerojatnije stopalo nikada neće izgledati kao normalno. Stopalo svaki dan vježbamo, istežemo (ne znam kako objasniti - gore - dolje, lijevo - desno). Inače, nosi normalne cipelice sa ortopedskim ulošcima za ravna stopala
    Zanima me nakon koliko vremena se deformacija može vratiti (znam da postoji ta mogućnost) i šta možemo očekivati u budućnosti? Što još preporučate, osim vježbanja?
    Hvala

    Odgovoreno: 20. 10. 2008.
    • Operisano stopalo nikada ne može biti apsolutno jednako zdravom stopalu. Važno je da dete ima normalnu funkciju, da nema bolove i da nosi normalnu (konfekcijsku) obuću. Dobro je što vežbate stopalo jer se tako omogućuje elastičnost mekih tkiva i poboljšava cirkulacija, pa stopalo prati rast tela. Nastavite sa vežbama, ako stopalo raste približno kao i drugo, ako je funkcionalno i bezbolno, razlika će biti manje uočljiva i deformacija se neće povratiti.

Ostavite komentar