1. Pitanje broj: #12849

    Poštovana,
    Imam diskus herniju nekih 4 meseca, koju sam najverovatnije \"zaradio\" u saobraćajnoj nesreći. Išao sam na terapije i pre nego što mi je ustanovljena hernija na L5, S1 (to su bili TENS, IFS dvopolne, laser...) međutim i posle saznanja u čemu je problem, iste te terapije su nastavljene. Ali, što je tu problem, jeste da mi te terapije ništa ne pomažu. Od prilike, sve se mislim kako svi doktori, kod ovakvog problema, prepisuju fizikalni tretman, a sve se svodi na operaciju...
    Šta preporučujete, kojeg doktora da posetim za moj problem, koji od doktora odlučuje da li će se operacija raditi, koji od njih su, da kažem, najbolji u otklanjanju ovakvog problema?  Da li je sama operacija komplikovana ili je to već postao rutinski posao?
    Hvala unapred,
    Aleksandar

    Odgovoreno: 16. 10. 2008.
    • Operativno zbrinjavanje discus herniae predlaže lekar specijalista neurohirurg, nakon urađene magnetne rezonance i sprovedenog fizikalnog tretmana. Operacija se predlaže tek ako fizikalna terapija nema uspeha, a osim bolova postoje i druge smetnje (npr. paraliza nerva i \"pad\" stopala, smetnje u kontroli mokrenja, potenciji...). Ukoliko postoji samo bol, bez drugih simptoma, ipak, nastavite fizikalni tretman, i maksimalno odložite operativno lečenje. Operaciju vam savetujem samo kao poslednju opciju. I nakon operativnog rešavanja diskusa sledi vrlo dugotrajan proces rehabilitacije.

Ostavite komentar