1. Pitanje broj: #12712

    Poštovana,
    Već dve godine osećam bol u desnom stopalu ispod velikog prsta, a od pre god dana počinje i u levom, bol se vremenom pojačava.Više ne mogu dugo da šetam, noću ne mogu da namestim nogu od bolova, imam utisak kao da sam se negde udarila, nema otoka, nema crvenila. Skoro sam čula za bolest reumatiodni artitis i da je to prilično ozbiljna bolest, pa sam se da budem iskrena prilično uspaničila. Već par noći ne spavam, jer se pitam da me nije to zadesilo. Pomalo me ponekad bole zglobovi na rukama ali nema otoka. Poslednji lab nalaz krvi 15.07.08 uredan, malo povišen fibrinogen 4.9, sedimentacija eritrocita 58mm/h, wbc 11.6, Grn# 9.1G/l, Grn 77.2% hct 0.344l/l. Ovo je ono što odstupa od vrednosti, mada ne znam koliko je to bitno, jer ne znam ni šta znači. Moram da Vam napomenem da sam u 27. nedelji trudnoće.
    Molim Vas užasno sam se uplašila, na koji način mogu da proverim šta se dešava, jer me svakim danom možda i na psihičkoj bazi počinje sve više sve boleti i uopšte ne mogu normalno da funkcionišem.
    Šta Vi mislite na osnovu ovoga i šta bi od analiza sad u trudnoći mogla da radim kako bi rešila ovo? Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 15. 10. 2008.
    • Postoje specifični laboratorijski testovi za dijagnostiku reumatoidnog artritisa, koji se rade nakon pregleda kod reumatologa. Ove analize koje ste radili nisu merodavne za takvu vrstu dijagnostike. Ne bih Vam savetovala bilo kakva snimanja (npr. rendgen) u trudnoći. Na osnovu Vašeg opisa malo je verovatno da se uopšte radi o artritisu. Bol u nogama u trudnoći postaje jako čest simptom (povećanje telesne mase na primer može biti razlog). Probajte sa silikonskim ulošcima za obuću, uzimajte vitamine i kalcijum, probajte i neki od gelova za spoljašnju upotrebu i namažite bolna mesta (pre nego kupite, pitajte u apoteci da li se koriste kod trudnica).

Ostavite komentar