1. Pitanje broj: #12449

    Poštovana dr,
    Imam 40 godina i pre 15-tak godina sam pokidao ligamente. To je posledica čestog iskakanja iz kamiona posle istovara. U početku mi nije bilo važno to što kolena malo bole i tek posle nekih 6-7 meseci sam otišao da to snimim. Tada sam saznao da su mi ligamenti pokidani i rečeno mi je da se tu ništa ne može preduzeti i da ću to vući ceo život. Pomirio sam se sa tim, jer nije to ni preterano bolelo. Pre par godina, verovatno zbog naglog gojenja (sa 90 na 110 kg), počeli su i malo veći problemi sa mojim desnim kolenom, koje je pomalo natečeno i kada ga dosta opteretim ono seva, boli na mahove i osećam kako mi se koleno teže savija i zateže. Ne mogu ga ni do kraja saviti, pa imam bolove kada čučim. Uspeo sam u zadnjih mesec dana da skinem 10 kg i idem dalje. Međutim, pošto sam prinuđen da radim teške poslove koji zahtevaju celodnevan rad i stajanje bol je svakodnevno prisutan. Isprobavam razne kreme i masti, ali sa malo uspeha.
    Možete li mi dati neki koristan savet koji bi mi makar malo ublažio bolove. Možda naziv neke jako dobre masti ili kreme ili pak bilo šta drugo što bi mi pomoglo.
    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 10. 10. 2008.
    • Ukoliko nemate vremena za svakodnevne odlaske na fizikalnu terapiju (što bi Vam najviše pomoglo), savetujem Vam nošenje ortoze za koleno (slično štitniku ili stezniku) koja kontroliše pokrete i rasterećuje koleno. Ima više vrsta i možete izabrati onu koja Vam najviše odgovara. Takve ortoze mogu se nabaviti u radnjama za distribuciju i izradu ortopedskih pomagala u svim većim mestima. Probajte u \"Otto Bock-u\" ili \"Bauerfeind-u\"

Ostavite komentar