1. Pitanje broj: #27328

    Poštovani doktore,
    Imam 27 godina. Pre nešto više od godinu dana ustanovljen je hasimoto virus (samo povećana antitela, hormoni su u granicama normale), a kasnije i anksioznost. Simptomi su nedostatak vazduha tj. osećaj da vazduh ne mogu da udahnem punim plućima, stezanje u grudima, težina na grudima, drhtanje mišića nogu najčešće (ali i čitavog tela), vrtoglavice i nemir. Obično se u tim momentima i pritisak podigne (150/110; do skoro je je bio 130/90). Svi ovi simptomi su se manje-više povukli na neko vreme, međutim u poslednjih par nedelja opet sve isto. Redovne analize krvi su rađene pre mesec dana i svi rezultati su bili u redu. Ne pijem ništa od terapije sem ponekad, ali se trudim da ne pijem ni to, bromazepam od 1,5 mg. Više sama ne znam šta da radim. Kako, na koji način bar da ublažim simptome, koji su izgleda povezani i sa vremenom:, najgore je što u tim momentima nikada nisam sigurna šta se zapravo dešava jer uvek se pojavi jos nešto novo.
    Hvala i veliki pozdrav.

    Odgovoreno: 23. 04. 2009.
    • Poštovana,
      Hashimoto thyreoiditis je upala štitne žlezde koja (kao i svaka druga), ima svoj početak i kraj. Kao obeležje preležane bolesti, ostaju povišena antitela, ali ukoliko su hormoni normalni, smatra se da ste vi zdravi po tom pitanju. Kao posledice upale mogu se javiti povećana ili smanjena funkcija štitaste žlezde, ali za tu dijagnozu su opet neophodne poremećene vrednosti hormona. Tako, da je moj savet da posle jedne rutinske kontrole kardiologa koji bi eventualno regulisao skokove pritiska, posetite psihijatra i dobijete terapiju za anksioznost kojom bi ste stavili pod kontrolu napade panike. Bolest treba dugo lečiti, ali budite uporni i uspeh je zagarantovan.
      Srdačno, dr Milena

Komentari na pitanje: #27328

    • Postovani dr. Imam 32 godine, imam problem sa zamaranjem, drhtanjem, strahom, panikom i slicnih stvari. Radila sam hormone i u normali su antitela su mi povisena oko 200. Neznam da li je to uzrok ali imam otezenao disanje i problem sa gutanjem. . . Molim vas da mi odgovorite od oktobra imam ovaj problem. Niko od doktora mi nije niosta prepisao sem ksalola i ad depresiva koji sam pila puna 3. Meseca i nista sve je isto. S'postovanjem ivana

Ostavite komentar