1. Štitasta Žlezda

  Pitanje broj: #1261

  Imam 40 godina i pre 2 god. mi je otkriven čvorić na levom reznju štitaste žlezde veličine 18mm. Tada su rezultati bili sledeći: T3-3,01; T4-15,3; TSH-4.26. Uradjena mi je biopsija (punkcija iglom), nalaz je bio uredan i čvorić se automatski smanjio na 13mm. Lekar mi je prepisao Euthyrox 50mg i od tada redovno idem na kontrole svakih 6 meseci. Ovo lečenje je sprovedeno u Ukrajini posto smo tada ziveli tamo. Sada zivimo u Švedskoj a lekar kome sam se ovde obratila smatra da bi trebalo da prekinem sa uzimanjem Euthyrox-a i već mi je dozu smanjio na 25mg. Na poslednjem UZ, čvorić je bio veličine 12mm a rezultati hormona: T3-3,16; T4-15; TSH-2. Da li je prekidanje hormonske terapije po vašem mišljenju u redu? I još jedno pitanje: da li umor i pojačano opadanje kose mogu biti posledica poremecenog rada štitne žlezde?

  Odgovoreno: 25. 09. 2007.
  • Štitasta žlezda može biti izmenjena u gradji i/ili funkciji. Kod vas se radi o žlezdi izmenjene gradje i normalne funkcije, hormoni su u referentnim granicama. Terapija nodozno(cvorno) izmenjene žlezde podrazumeva najčešće samo praćenje istog ili ako za to postoji indikacija njegovo hiruško odstranjivanje. Primena supresione terapije (upotreba Eutiroxa) je po meni zastareli način lečenja koji nije doveo do željenih rezultata zbog čega je njegova primena uglavnom od većine lekara napuštena. Drugim rečima, primena tog leka vam nije stetila ali vam nije ni pomogla, te se slažem sa vasim švedskim lekarom o njegovoj obustavi. Obzirom da su rezultati punkcione biopsije bili uredni preporučila bih samo redovno ultrazvucno praćenje (na 4 do 6 meseci) i u slučaju promena u njegovom (UZ) nalazu ponovnu procenu potrebe za primenom hiruškog lečenja. Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, simptomi koje navodite mogu biti znak poremećaja funkcije štitaste žlezde. U vašem slučaju to ne treba dovoditi u vezu obzirom da je funkcija vaše štitnjače očuvana.

   Ass dr. Milena Velojic Golubovic

Komentari na pitanje: #1261

  • Imao sam operaciju pre 10 dana u kcs Beograd. Hormoni su mi bili u redu i posle operacije mi je izvađeno pola štitne žlezde. Izašao sam. sve je bilo u redu. Pijem lek eutiroxa 50 miligrama ujutru i sve je bilo u redu osam dana, ali deveti dan od operacije dolazi do drhtavice i tresenja. Kaže mi doktor iz hitne da popijem još 25 mg i bensedin po potrebi. To mi se nikad nije dešavalo pre operacije i zašto pijem lek kad su mi hormoni u redu? Dolazi do nervoze, a to nisam imao pre operacije .Unapred hvala.

  • Terapija u Ukrajini je uvedena zbog subklinicke hipotireoze a nodularne strume, mada je sada smanjenje doze opravdano, ne treba iskljuciti lek. (tsh0.3-2.5 ima 95% zdrave populacije, samo 5% zdrave populacije ima tsh do 4 mI/U. Zato je svaki tsh od 4-6 subklinicka hipotireoza i trebalo bi je leciti, mada u Srbiji to ne rade).

Ostavite komentar