1. Pitanje broj: #3295

  Postovana, da li je tacno da postoji mogucnost ''transplatacije '' zdravih celija pankreasa i koja klinika u Srbiji to radi.Radi se o pacijentu koji ima 30 godina i boluje od dijabetesa vec godinu dana (na insulinu je).

  Odgovoreno: 23. 02. 2008.
  • Transplatacija beta celija langerhansovih ostrvaca pankreasa je metoda koja se kod nas vise nigde ne radi a koliko ja znam zbog vrlo limitiranih ( nezadovoljavajucih) rezultata nije zastupljena ni u svetu. Drugim recima to svakako nije izbor lecenja za vaseg sina. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

Komentari na pitanje: #3295

  • Bosiljka Cicovic 19. 02. 2012.

   Patim od diabetes mellitus de novo, i nisam kao uobicajeni dijabeticari, tj imam manjak kilograma umesto visak. Visoka sam 155 cm i imam 50kg. Mozete li mi predloziti neki nacin ishrane prikladan meni?

  • Zoran Urošević 28. 12. 2009.

   Bolujem od diabetes mellitus - a type 2 de novo, cum complicationibus neurologicis (e11. 4); hypertensio arterialis essentialis (primaria) - i 10; tenia pedis. Anisometropia.; disordo posttraumaticus stressogenes in obs. - f43. 1; polyneuropathia sensomotoria propter diabetica (e10 - e14+) - g63. 2; sa terapijom od 4 dnevne doze humanih insulina (actrapid hm 100 novolet i insulatard hm 100 novolet = ukupno 42j. Dnevno) . Pitanje za eksperte iz ove oblasti je: da li postoji ikakva šansa za mene da se oslobodim od insulina npr. Transplatacijom celog pankreasa ili samo nekog njegovog dela i koliko bi to mene kao čoveka u radnom odnosu koštalo? Star sam 38 godina i sama pomisao na to da do kraja života moram sebi ubrizgavati insulin i gledati na sat postaje prava noćna mora! Unapred zahvalan.

Ostavite komentar