1. Pitanje broj: #198910

    Da li naše dete može biti zdravo, iako je njegova visina ispod proseka za taj uzrast? Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 08. 06. 2022.
    • Postoje zdrava a niska deca. Istraživanja o učestalosti niskog rasta pokazuju da većina dece čak do 89% dece niskog rasta može biti zdravo a nisko. To su najčešće deca niskih roditelja. Ovoj grupi fiziološki niske dece pripadaju dve velike grupe a to su deca familijarno niskim rastom odnosno genetski nizak rast i deca konstitucionalno usporenog rasta i razvoja. 

      Familijarno nizak rast odnosno genetski nizak rast podrazumeva grupu dece koja su niska zbog svog niskog genetskog potencijala. To su niska deca nižih roditelja. Ta deca uvek su niža od svojih vršnjaka i ostaju na kraju rasta niža od svojih vršnjaka ali to je sve u skladu sa njihovim genetskim potencijalom. Ova deca se rađaju potpuno zdrava sa normalnom telesnom težinom i dužinom na rođenju. Nemaju nikakvih hormonskih tj. endokrinih poremećaja. 

      Drugu grupu čine deca sa konstitucionalno usporenim rastom i razvojem. Ova deca imaju drugačiji model rasta. Oni kasnije sazrevaju. Njihov somatski rast i razvoj kasni u odnosu na njihov hronološki uzrast. Kasnije ulaze u pubertet i svoju finalnu adultnu visinu dostižu u srednjoškolskim danima kada u većini slučajeva dostižu visinu svojih vršnjaka. Takođe ne odstupaju od svog genetskog potencijala. Treća grupa je kombinacija ova dva poremećaja. Postoji i posebna grupa dece sa idiopatski niskim rastom. Ova deca jesu niska ali nikakvim ispitivanjima ili testovima ne možemo dokazati razlog niskog rasta. 

Ostavite komentar