1. Povreda bubne opne

    Pitanje broj: #139058

    Prije dva mjeseca sam čistila uho štapicem i gurnula sam malo dublje da očistim cijelo uho i onda me zaboljelo i odma sam makla štapić van. Nije bilo nikakve krvi već samo onaj vosak, ali od tada slabije čujem na to uho. Nisam išla kod doktora jer sam mislila da ce proći za par dana, ali nije. Šta se moglo dogoditi? Da li će se samo oporaviti? I hoću li opet moći čuti normalno na to uho?

    Odgovoreno: 29. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Čišćenje ušiju štapićem sa vatom je opasno za uvo zbog više razloga, a najčešće je to oštećenja sluha.
      Nekada štapić samo potisne deo cerumena prema bubnoj opni i zatvori čitav slušni kanal, te dođe do slabljenja sluha.
      Ako ste štapićem zašli dublje i povredili bubnu opnu ili čak lanac slušnih koščica, oštećenje sluha može biti ozbiljno. Ovakve povrede se leče operativnim putem.
      Savetujem vam da posetite otorinolaringologa koji će otomikroskopskim pregledom, timpanometrijom i audiometrijom utvrditi celovitost i pokretljivost bubne opne, pokretljivost lanca slušnih koščica, kao i vrstu i stepen oštećenja sluha. Na kraju, dobićete predlog lečenja vaše bolesti.

Ostavite komentar