1. Pitanje broj: #138766

    Poštovani, od malena imam problema sa pojačanim lučenjem cerumena. Jednom do dvaput godišnje je neophodno da idem na ispiranje uha. Po preporuci lekara izbegavam korišćenje štapića za uši. Do svoje 16-17. Godine sam imao problema i sa bolom u uhu (infekcije i blage upale) . U poslednje vreme prisutan je samo cerumen, a bol se retko javlja. Niko u porodici nema sličnih problema. U poslednjih godinu dana zbog previše bučnog komšiluka tokom noći koristim ohropax silikonske čepove za uši koje pre i posle upotrebe očistim 90% alkoholom. Za ovo ne vidim alternativu (osim selidbe, koju trenutno ne mogu da priuštim) . Jedan orl specijalista mi je objasnio da je jednostavno moje uho takvo po prirodi, da je nešto osetljivije i preporučio da koristim pantenol kremu koju ću štapićima naneti u ušni kanal. Međutim, i pored toga se dešava da nakon par meseci bude nakupljeno dovoljno cerumena da je potrebno ispiranje. Osim toga što vremenom dođe do začepljenja kanala (što dovodi do privremeno oslabljenog sluha) , partnerka mi je skrenula pažnju da mi se iz oba uha oseća prilično jak i neprijatan miris. Molim vas za savet - da li postoji nešto što mogu da preventivno preduzimam kako bi se lučenje cerumena smanjilo i kako bi se neprijatan miris ublažio? Da li postoji bezbedan način da u kućnoj režiji vršim čišćenje uha ili je svaki put neophodan odlazak kod lekara? Unapred hvala, vladimir tomić

    Odgovoreno: 29. 07. 2015.
    • Poštovani,
      Produkcija cerumena ili ušne masti je individualna i ne zavisi od higijene ili ishrane. Svakodnevnim mehaničkim nadraživanjem spoljašnjeg slušnog hodnika pri stavljanju i vađenju čepića iz uva, stimuliše se produkcija cerumena. Cerumen koji se naknadno inficira lokalnim bakterijama, neprijatno miriše.
      mišljenja sam da pacijenti sa povećanom produkcijom cerumena, trebaju da jedan ili više puta godišnje posete otorinolaringologa.
      jedino se stručnom instrumentalnom evakuacijom cerumena i ispiranjem vodom, cerumen odstrani u celosti. Na ovaj način se preduprede neprijatnosti koje stvaraju zaglunute ili inficirane uši.
      Pozdrav

Ostavite komentar