1. Pitanje broj: #162826

    Poštovani

    Imam 27 godina, po struci sam diplomirani ekonomista i imam problem za koji ne sumljam da imate odgovor. Unapred se izvinjavam na medicinski laičkim izrazima ali nadam se da ćete me razumeti.  Sa dve godine starosti, 1994. godine, dijagnostificirana mi je „Stenosis Aorte VV bicuspidalis aorte“ na osnovu pregleda doktora Rudolfa Papića na institutu za majku i dete na Novom Beograd. Od 2011. godine kontrole su prebačene na institutu za kardiovasularne bolesti Dedinje kod Prof. Dr. Ljiljane Jovović koja je pratila moje stanje sve do 2018. godine.

    1. godine doktorka Ljiljana je predložila balondilataciju koja je uradjena 2014. godine i nakon toga moja dijagnoza je „AR 3+“ koja je kasnijim pregledima utvrdjena kao značajna. Nakon intervencije nastavljeno je sa praćenjem mog zdravstvenog stanja ultrazvučnim pregledima sve do danas. Na osnovu zadnjeg pregleda predložena je intervencija zamene aortne valvule, veštačkom valvulom, hiruškim putem, što je za mene bilo vrlo stresno i traumatično. Istraživajući više o tome došao sam do saznanja da pored tradicionalne hiruške intervencije u svetu a i u našoj zemlji postoji i „TAVI“ procedura, za mene lično veoma manje stresna intervencija, odnosno zamene aortne valvule prirodnom, bez otvaranja grudnog koša, kroz krvni sud prepone, koja nije trajno rešenje problema ali takodje postoji mogućnost ponovne zamene iste kroz desetak godina. Najljubaznije bih Vas zamolio da na osnovu svega navedenog date Vaše cenjeno i stručno mišljenje i predlog rešenja problema.
      Takodje bih Vas molio za mišljenje da li sam ja kandidat za TAVI proceduru koja bi za mene bila neuporedivo manje stresna i kako bih mogao da dospem na listu čekanja za istu.

    Unapred Vam hvala na odvojenom vremenu i odgovoru. Živi i zdravi bili 

    Srdačan pozdrav!

    Odgovoreno: 16. 01. 2020.
    • TAVI je moderna intervencija i u stvari jeste manje stresna ali smatram da Vi na taj nacin nebiste resili svoj problem. Svi se plasimo operacija ali za Vas je njbolje zamena AV klasicnom hirurgijom i na taj nacin bi ste trajno resili problem i uzimali antikoagulantnu terapiju. AR -3+ je znacajna regurgitacija i treba je sto pre resavati.

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

Ostavite komentar