1. Pitanje broj: #134446

    Postovani, zanima me da li je moguce nekako da poboljsam vid (bilo laserom ili nekom drugom vrstom operacije) . Imam 59 godina i na levom oku dioptriju +6. 5 astigmatizam ambliopija (ovo je od rodjenja) a na desnom oku +2. 5 bez astigmatizma. U mladjim danima, dok je dioptrija na desnom oku bila manja, nisam imala problema, medjutim sad mi je citanje skoro onemoguceno, kao i niz drugih stvari. . Nosim naocare, ali i dalje ne vidim dobro. Da li je moguce operisati barem jedno oko da bolje vidim?

    Odgovoreno: 29. 01. 2015.
    • Poštovana,
      Niste naveli kakava vam je oštrina vida na daljinu, pogotovu na slabijem oku, sa i bez korekcije. I da li ste nosilac kontaktnih sočiva ili naočara. A što se tiče vida na blizinu-
      nastaje kao rezultat starenja organizma i zove se presbiopija. Oštrina vida na blizinu se vremenom smanjuje tako da su mnogim ljudima posle četrdesete godine života za čitanje potrebne naočare za blizinu. Ovo se dešava jer vremenom očno sočivo stari i gubi elastičnost i sposobnost prilagodjavanja.
      presbiopija se može korigovati i hirurškim intervencijama – excimer laserom, ugradnjom posebnih intraokularnih sočiva, multifokalnih ili akomodativnim. Ovako operisani pacijenti najčešće se oslobođaju zavisnosti od naočara ali nije isključena potreba za dodatnom korekcijom za duži rad na blizinu ili na kompjuteru mada su mogući i neki neprijatni optički fenomeni tipa zablještenje pri vožnji noću.
      korekciju presbiopije moguće je postići i tzv. Monovizijom gde se uz pomoć sočiva ili laserom jedno oko iskoriguje za dobar vid na daljinu a drugo za vid na blizinu, što nije optimalno rešenje za sve pacijente.
      naravno, presbiopija se uvek može korigovati naočarima za rad ili za rad i daljinu (progresivna stakla)
      Pozdrav

Ostavite komentar