1. Crvenilo u oku kao konjuktivitis

    Pitanje broj: #133995

    E ovako, sočiva nosim otprilike od marta 2014. Ovo mi se sada skoro dešava. Posle izvesnog nošenja jedne kutijice (mesečne, Viba Vision, Air Optix, meka sočiva sa astigmatizmom) pojavi se crvenilo u oku. Kao konjuktivitis
    Reči državnog oftalmologa i dijagnoze su bile: prvi put - blepharoconjuctivitis h105, a drugi put keratoconjuctivitis h162. Prvi put sam dobio lek Floxal kapi, a drugi put Dexamytrex. 
    Kod privatnika, "Sveti vid", nisam imao to crvenilo ali su uočili dioptriju drugačiju i savetovali nas da čekam punoletstvo zbog operacije dioptrije. Pre nego što sam došao prvi put kod te doktorice imao sam isto to i pedijatar, doktor medicine mi je preporučio Neodeksacin i Neomicin. Antibiotici su bili pomogli naravno, ali kada je to prošlo sve (imao sam otprilike 7 puta ta zapaljenja u roku od 2 ili 3 meseca, kada sam opet stavio sočiva moja, desilo se isto crvenilo). 
    Menjao sam trgovca, ali sam ostao na Ciba Vision. E sada bi me zanimalo, zašto dolazi do tog zapaljenja i kako ga sprečiti?
    Ne mogu stalno biti na antibioticima, dioptrija je u minusu (-) i higijenu održavam jako dobro.
    Dioptrija je: desno pwr -4.00 cyl -1.75 axis 180 levo -4.25 cyl -1.75 axis 180 sočiva su za astigmatizam, bc: 8.7 dia: 14.5

    Odgovoreno: 16. 01. 2015.
    • Poštovani,
      Postoji šansa da ste ili preosetljivi na neki od konzervansa koji se nalaze unutar tečnosti za čuvanje sočiva, tako da bi bilo neophodno svaku put pre stavjanja sočiva na oko, dobro ga isprati sa fiziološkim rastvorom, i pokušati sa zamenom tečnosti.
      Takodjer, moguće je da se radi o preoseljivosti vežnjače na prisustvo stranog tela u oku (u ovom slučaju mekog kontaktnog sočiva), ovo oboljenje se zove conjunctivitis gigantopapillaris. Da bi se utvrdilo o čemu se radi, neophodan je pregled oftalmologa, zbog terapije koja je u ovom slučaju dugotrajna (nekoliko nedelja) i obavezan je prekid nošenja kontaktnih sočiva, svakako za vreme terapije, eventualno i kasnije.
      Pozdrav

Ostavite komentar