Dijastema mediana - razmak izmedju centralnih sekutića


Dijastema mediana je slobodan prostor (razmak) izmedju gornjih (češće) ili donjih (ređe) centralnih sekutića. Obično se govori o dijastemi u stalnoj denticiji (stalni zubi), mada se često zapaža kod mlečne denticije i to je dobar prognostički znak da će se stalni zubi pravilno smestiti u zubni niz. 

Po obliku može biti paralelna, divergentna i kovergentna. U vreme nicanja stalnih zuba je normalna i privremena pojava i kod najvećeg broja slučajeva se zatvara nicanjem stalnih bočnih sekutića i očnjaka.

Koji su uzročnici nastanka?

Nasleđe, rasna pripadnost, fibrozni labijalni frenulum, prekobrojni zubi, potpuni nedostatak zametka jednog ili oba bočna sekutića, fuzija zuba, loše navike, makroglosija (veliki jezik), trauma, ciste u predelu sekutića.

Da li je dijastema mediana poremećaj?

Iako dijastema mediana spada u poremećaje koji se izučavaju u ortodonciji, u okviru malokluzija - rastresitost gornjeg zubnog niza, smatramo da ona ne pretstavlja veliki zdravstveni problem. Naprovit, lica mnogih ljudi bi izgubila na šarmantnosti zatvaranjem prostora između pednjih zuba. 
Želite da se rešite razmaka imeđu prednjih sekutića?


Zakažite pregled
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde