Terra firma forme dermatosis (TFFD)


Terra firma forme dermatosis (TFFD) ili Duncanova „prljava dermatoza“ je bizarna, stečena idiopatska dermatoza. Opisao ju je 1987. godine Duncan sa saradnicima, naziv potiče od latinske reči „ terra firma“ koja u prevodu znači čvrsta zemlja ili zemlja. Karakteriše se žućkastim ili braonkastim lezijama, nalik prljavštini, koje se ne mogu ukloniti uobičajenim pranjem vodom i sapunom, iako su pacijenti uredih higijenskih navika.

TFFD je nepoznata bolest, veoma retko opisivana u literaturi. Međutim, bolest je mnogo češće rasprostanjena među pacijentima nego što to literaturni podaci pokazuju, jer se često pogrešno dijagnostikuje ili ne prijavljuje.

 Šta je uzrok? Kod koga se javlja?

Uzrok je neopoznat, predstavlja redak poremećaj keratinizacije nepoznate etiologije.

Javlja se kod ljudi svih starosnih grupa, sa češćim javljanjem kod dece i mlađih adoloescenata. U retrospektivnoj studiji objavljenoj 2018 godine, Asslan i saradnika, ispitivano je 79 pacijenaata od toga 80,6 odsto deca, prosečne starosti 10,4 godine a od toga 64,6 odsto su bile devojčice.

Kako izgledaju promene? Gde se nalaze?

TFFD se najčešće manifestuje asimptomatskim žućkastim ili braonksastim prljavštini sličnim plakovima. Promene takođe mogu biti i papilomatozne, verukozne i retikularne. Lezije se ne mogu ukloniti ubičajenim pranjem vodom i spaunom.

Promene mogu istovrmeno biti na više lokacija, a mogu biti i simetrične. Predilekciona mesta su vrat, predeo iza ušiju, oko zglobova, na grudnom košu. Ova dermatoza se veoma često može naći i u predelu ožiljaka nastalog nakon hiruške intervencije, skalpu, rukama i nogama, aksilarnooj, umbilikalnoj i pubičnoj regiji.

Kako se leče?

Prebrisavanje alkoholom omogućava dijagnozu i istovremeno terapiju ovog oboljenja.

Promene na koži nestaju nakon trljanja 70 odsto etil alkoholom ili izopropil alkoholom. Chun I saradnici su čak opisali da su postigli zadovoljavajući lečenje TFFD promena na licu, ribanjem sa 20 odsto salicilnom kiselinom.

Diferncijalno dijagnostički?

TFFD često izaziva zabrinutost kod pacijenata i roditelja obolele dece.  Zbog slične kliničke slike sa drugim dermatozama bolest se može pogrešno dijagnostikovati. Stoga je prepoznavanje TFFD važno za dermatologe i pedijatre, kako bi se pacijentima objasnila benigna priroda oboljenja i izbegla nepotrebna dijagnostička ispitivanja.

TFFD treba razlikovati od dermatitis neglecta, akantosis nigricans, atopijskog dermatitis, konfluentne i retikularne papilomatoze, pitirijasis versicolor, ihtioze, seboroičnog dermatitis, seboroične keratoze i epidermalnog nevusa.  

Najveći diferncijalno dijagnostički problem predstavlja razlikovannje TFFD od dermatoiss neglecta, gde kožne promene takođe liče na prljavštinu, iako pacijenti kažu da su uobičajenih higijenskih navika. Dermatitis neglecta je tipična za pacijentne svih starosnih dobi ali sa lošim higijenskim navikama, te  ove promene mogu nestati jednostavnim kupanjem vodim i sapunom, za razliku od promena u TFFD. 

Promene u akantosis nigrans su tamnije i više glatke, obično lokalizovane na poglavini, vratu i pregibima,  Ovo stanje je često udruženo sa gojaznošću, hiperinsulinemijom i retko sa malignim bolestima. Kožne promene se ne mogu ukloniti uobičajenim pranjem vodom i sapunom ali ni ribanjem sa gazom natopljenom 70 odsto etil alkoholom ili izopropil alkoholom. 

Atopijski dermatitis lokalizovan na vratu, takozvani  "Dirty neck syndrome", je češći među odraslim pacijentima u formi plaka, i ne može se ukloniti ribanjem gazom natopljenom alkoholom. Konfluentna i retikularna papilomatoza se karakterišu konfluentnim, ravnim braon papulama koje formiraju pigmentnu retikularnu mrežu, lokalizovanu primarno  intramamilarnoj, epigastričnoj i interskapularnoj regiji. 


Podeli tekst:

Dr Katarina Runtić je specijalista dermatologije u Novom Sadu. Bavi se estetskom medicinom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde