Ocenite članak:
  • 8
(3.13 / 8)

Unosite više zdravih ugljenih hidrata, a manje proteina


unosite-više-zdravih-ugljenih-hidrata-a-manje-proteina

Loše vesti za one koji vole paleo dijetu.

Iako se zna da ishrana sa ograničenim unosom kalorija daje pozitivne rezultate po zdravlje, grupa istraživača u Australiji je otkrila kod miševa da ishrana sa malo proteina, a bogata ugljenim hidratima daje slične rezultate, bez obzira na unos kalorija.

Ako se pokaže da rezultati ove studije važe i za ljude, to bi moglo da popravi imidž ugljenih hidrata koji su često kritikovani poslednjih godina, dok su Etkinsonova dijeta i paleo dijeta bogate proteinima preuzele primat.

Naučnici sa Univerziteta u Sidneju su stavili miševe na različite dijete u smislu unosa ugljenih hidrata, proteina i ukupnog broja kalorija. Ustanovili su da, što se tiče nivoa insulina, šećera u krvi i holesterola, miševi na neograničenoj dijeti sa malo  proteina a bogatoj ugljenim hidratima pokazuju bolje rezultate. 

,, I dalje važi da smanjenje unosa hrane i telesne težine doprinosi boljem metabolizmu i smanjuje rizik od bolesti kao što su dijabetes tipa 2, gojaznost i bolest masne jetre’’, kaže viši autor studije Stiven Simpson (Stephen Simpson) sa Univerziteta u Sidneju. ,, Međutim... izgleda da je smanjen unos kvalitetnih proteina i mnogo zdravih ugljenih hidrata u ishrani korisno za zdravlje kako starimo.’’ 

Prema naučnicima, sledeći korak je da se vidi da li različite vrste proteina i ugljenih hidrata prave razliku po zdravlje u dugoročnom smislu. 


Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost.
 Komentari: 1 | Pogledajte komentare | Pošaljite komentar Postavite pitanje lekaru