Stetoskop Telederma (S&F): Odgovor lekara

Pol: Ženski
Godište: 1988
Razlog za konsultaciju: DijagNeza i preporuka za terapiju
Trenutna dijagnoza: Pre otprilike 6 godina primetila sam kako mi nokti na palcevima na nogama ne rastu. Uskoro mi je nokat na jednoj nozi pukao na pola i otpao, a zatim i na drugoj. Imala sam utisak da raste ali da mu nesto ne dozvoljava da ide napred jer su se stvarale grbe,a duzina ostajala ista. Isla sam i kod dva dermatologa i dali su mi kreme i rekli da turpijam dok ne skinem ceo taj debeli sloj nokta koji je kako su rekli mrtav. Medjutim to nije pomoglo. Pre godinu dana nokat na jednom palcu je poceo sam da raste bez bilo kakvog tretmana, i izgleda normalno. Medjutim na drugoj nozi i dalje imam samo pola nokta koji me i boli jer sam ga isturpijala jos davno po preporuci dermatologa skoro do mesa. Sta da radim da resim ovaj neprijatan problem jer imam 21. godinu i pored estetskog problema muci me i bol pri hodu. Napominjem da mi je dva puta uzet bris na gljivice i negativan je!
Početak promena: Pre 6 godina
Trajanje promena: 6 godina
Korišćenje lekova do sada: Kreme pravljene po receptu dermatologa(za omeksavanje nokta) i turpijanje
Istorija: druga oboljenja kože Povremeno(jednom u godinu dana ili u dve godine) mi se pojavljuje cir na zadnjici. U januaru prosle godine mi se pojavio uzasan svrab unutar vagine..Prvi put kad sam otisla kod ginekologa rekla mi je da probam neo penotran vaginalete,sledeci put mi je rekla da mazem synoderm i dactanol,ali nije pomoglo.Uzet mi je vaginalni sekret i imam trecu grupu a papa drugu. Gljivica nemam.Koristila sam i canesten,ali nista. Zatim sam dobila kremu beloderm uvece, a ujutru jekoderm. Beloderm mi je jedini pomogao ali samo dok sam ga koristila, a po prestanku mazanja sve se ponovo vratilo. Takodje mi je radjen i ultrazvuk gde mi je nadjena cista na levom jajniku manja od 5 cm koja je izlecena kad sam pocela da koristim Yaz tablete,inace kaze dr da je sve u redu. Radjen mi je i bris na bakterije u kome nista nije nadjeno. Zatim sam promenila ginekologa i radjen mi je bris na hlamidiju,ureaplazmu i mikoplazmu i cervikalni bris - sve negativno,nema bakterija nema gljivica, a ja i dalje imam napade svraba koji traju vec godinu dana,koji su uzasno neprijatni i zbog kojih ne mogu da imam normalan zivot...Posle ovih nalaza poslednja terapija je bila mac miror 12 vaginaleta i lactogyn tablete 2x dnevno. Naravno, nista nije pomoglo. Nisam spomenula da imam decka vec dosta godina i jedno drugom smo prvi,i nismo imali odnose sa drugim osobama. Moj decko nema nikakve simptome niti mu se bilo sta pojavljivalo dok smo imali odnose,a sada ih jako dugo ni nismo imali. Nemam nikakve rane,samo blago crvenilo iziritirano ceskanjem. Posto ginekolozi ne znaju uzrok ovog svraba, trazim misljenje dermatologa.
Alergija: Ne
Alergotest urađen: Ne
Familijarna oboljenja: Mama boluje od karcinoma grlica materice. Tata boluje od psorijaze 5 godina,ima masnu jetru i hipertenziju, takodje i on i brat imaju problema sa cirevima i hemoroidima.
Trenutna terapija: Samo kontraceptivne pilule Yaz od aprila ove godine.
Broj promena: 1
Opipljive promene: Da
Bolne promene: Da
Površina promena (u cm): 1.2 x 1.5
Simptom (svrab): Ne
Simptom (bol): Ne
Bez simptoma: Ne
Simptom (drugo): Bol pri dodiru i ponekad pri hodu
Boja promene (u boji kože): Ne
Boja promene (jarkocrvena): Ne
Boja promene (zagasitocrvena): Ne
Boja promene (svetlo smeđa): Ne
Boja promene (tamno braon): Ne
Boja promene (druga): Zelenkasto smedje boje
Krvna slika: wbc - 7.8 G/L ; lym - 26% ; mid - 3% ; grn - 71% ; rbc - 4,19 T/L ; hgb 127 G/L ; hct - 0,365 L/L ; mcv - 87,1 fL ; mch - 30,3 pg ; mchc - 349 G/L ; rdv - 12,3 % ; auto-creatinine 89,1 umo/L ; ALT - 28,8 U/L ; AST - 24,9 U/L ; urea - 3,1 mmo/L
Ostali biohemijski parametri: fibrinogen - 5,8 ; UK bilirubin - 8,3 ; Dir bilirubin - 2,2
Priložene slike:
Lokalizacija promena na koži:

HFR HFL HBL HBR SFR CFR CFL SFL SBL BBL BBR SBR AFR GFR GFL AFL ABL GBL GBR ABR KFR KFL KBL KBR LFR LFL LBL LBR FFR FFL FBL FBR

Odgovorio: Doc dr Aleksandar Janković
30.12.2009.

Promene na noktima su zaista neobične. Što se tiče dijagnostifikovanja, nije urađena kultura na gljivice. Iako klinički ne lilči na gljivično oboljenje, kultura na gljivice se radi u sklopu sveukupnog ispitivanja. Nije urađena biopsija nokatne ploče koja bi u suštini trebalo da najviše pomogne u postavljanju dijagnoze. Metoda je bolna i preporučuje se u krajnjem slučaju, a radi je hirurg u lokalnoj anesteziji. Za oboljenja nokatnih ploča kao što vi imate, u dermatologiji postoji zajednička dijagnoza-onihodistrofija. Predlažem vam da koristite cps.pantogar 2-3x1 najmanje 4-6 meseci. Nemojte više turpijom da uklanjate nokatnu ploču. Što se tiče vulvo-vaginalnog svraba, pokušajte dercome femme za intimnu negu. Uzročnicic pruritusa mogu biti: najčešće - vaginalna candidijaza, Trichomonal vaginitis, Gardnerella vaginitis; nešto ređe - gonokne, hlamidijalne i T-mycoplasma infekcijen; retko alergija na donji veš, HPV infekcije i eczem. Javite se opet za 1-2 meseca.