Stetoskop Telederma (S&F): Odgovor lekara

Pol: Ženski
Godište: 1976
Razlog za konsultaciju: Terapija
Trenutna dijagnoza: Moj problem predstavlja preterano mascenje kose, pored toga sto imam jako slabu kosu, retku, tanka dlaka, sto dodatno to preterano mascenje cini jako ruznim, jer ja zato kosu perem svakog dana.Nemam dg, mada mi je jednom davno , pri pregledu kod dermatologa receno da imam seboreju, sto je kasnije negirano, od strane drugog dermatologa.Receno je da mi je kosa takva i da se pomirim sa tim, nema tu leka...ja radim sa strankama , ne mogu da dozvolim sebi masnu kosu, a i da ne radim izgleda jako ruzno...sto mi dodatno komplikuje zivot. Slika u prilogu predstavlja izgled ciste kose i koze glave.
Početak promena: od osnovne skole
Trajanje promena: 20 godina otprilike
Faktori koji pogoršavaju promenu znojenje
Korišćenje lekova do sada: mnogo raznih sampona,pocev od micoseba, nirel,selsun sampon,po prepor.dermatologa,ostatak preparata naveden u napomeni.
Istorija: druga oboljenja kože Osim hiperpigmenatcije na licu nema drugih.
Istorija: internističke bolesti Gerb
Istorija: povređivanja ne
Alergija: Ne
Alergotest urađen: Ne
Trenutna terapija: Samo vitamini.trenutno
Broj promena: 1
Opipljive promene: Ne
Bolne promene: Ne
Površina promena (u cm): ...
Simptom (svrab): Da
Simptom (bol): Ne
Bez simptoma: Ne
Simptom (drugo): samo kad koristim penu za kosu
Boja promene (u boji kože): Da
Boja promene (jarkocrvena): Ne
Boja promene (zagasitocrvena): Ne
Boja promene (svetlo smeđa): Ne
Boja promene (tamno braon): Ne
Ostali podaci: Ostali preparati : Foltene samponi i ampule,u vise navrata,kuth preparati za masnu kosu,,ampule i sredstvo za pranje kose,u vise navrata,zatim fitoval samponi,kapsule i ampule,u vise navrata,pa razni firmirani samponi za masnu kosu, pretposlednje je koriscen vichy-jev sampon, sad koristim sebamed za jacanje korena i sampon za svaki dan.Ne znam da li sam sve nabrojala, u glavnom ja sam relativno kasno, kada sam pocela da radim ,pocela da posvecujem paznju kosi,napominjem da se farbam u plavo,prirodna boja je smedja,da koristim lorealove preparate kao sto su pakovanja za suve krajeve i balzam,jer su krajevi suvi,pila sam i jos neke kapsule za koren , ali sad ne mogu da ih se setim. Molim Vas za savet , vise nego za dg , jer ja zaista ne znam sta vise da radim.Dosla sam u situaciju da kosu perem ujutru pre izlazak iz kuce , susim fenom,cak i sada kada je hladno,da bi mi tog dana licila na nesto, a vec uvece je masna...i tako u krug..opet , meni se koren malo i popravio, konkretno ne znam od cega, a ja se vodim logikom bolje cista kosa nego masna, jer masnoca zapusava koren dlake.Unapred zahvalna.
Priložene slike:
Lokalizacija promena na koži:

HFR HFL HBL HBR SFR CFR CFL SFL SBL BBL BBR SBR AFR GFR GFL AFL ABL GBL GBR ABR KFR KFL KBL KBR LFR LFL LBL LBR FFR FFL FBL FBR

Odgovorio: Doc dr Aleksandar Janković
01.12.2009.

Zaista je teško opredeliti se za neki lek jer ste određene preparate sa lekovitim supstancama koristili. Naša procena je da još uvek ne treba koristiti sistemsku terapiju koja treba da smanji sebacealnu ekskreciju. Zbog toga vam predlažemo da pokušate sa šamponom SQUAPHANE (Uriage) na drugi do treći dan. Javite se na konsultativni pregled.