Ortopedija  (395)

Lekari saradnici

    prim dr Dragoljub Živanović
    Doc. dr Dušan Marić
    dr Duško Spasovski
    dr spec. Gordan Gavrilović
    Prof. dr Ivan Micić
    dr Marko Virijević
    dr Predrag Živanović
    dr spec. Vojislav Basara
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 23.11.2015
Odgovorio: dr spec. Vojislav Basara

Pitanje broj #142135

Postovani, moj suprug je povrijedio prst, na nacin sto ga je pritisnula ta pec. On je poslije par sati operisan, ugradjene su cjevcice, jer je dio kosti falio. Mozete li mi reci kolike su sanse da taj prst prezivi i, jos vaynije, da se kasnije pomjera. Koje vrste vitamina su sada potrebne, a da pomazu regeneraciji kosti? Unaprijed zahvalna!

Poštovana,
Predpostavka da je bio prelom: prelom falange (clanka) prsta, eventualno sa prelomom zglobnog dela clanka. Navedena operacija se radi da bi zglob vratio svoju normalnu funkciju sto pre (potreba rane mobilizacije zgloba prsta) . Sto se tice vitalnosti prsta odn. Predpostavljamo da cirkulacija a time i ishrana prsta nije znacajno poremecena oporavak je rani uz navedeno rano pokretanje u zglobovima izmedju clanaka (falangi) . Iz navedenog se ne vidi da li je i neka tetiva povredjena a to iz znacaja koliko cde navedene igle, kao fiksatori dugo biti prisutni, a po odluci operatora. Vitamini i potreba da se ubrza process oporavka nisu ovde znacajni osim navedenog ranog pokretanja prstiju sto zahteva, po potrebi, uzimanje lekova za umanjenje bolova, a i cela saka je potrebno da bude u eleviranom, podignutom, polozaju (time da se umanji otok od povrede i operacije) . Dr vojislav basara, alfamedic.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 23.11.2015
Odgovorio: dr spec. Vojislav Basara

Pitanje broj #142172

Od pre godinu dana imam bolove u petama, najvise ih osecam kad legnem da spavam?

Poštovana,
Potrebno uraditi pregled uz potrebu da se urade i relevantni radiografski snimci i vidi o cemu se radi. Da je verovatno u pitanju degenerativni process ukazuje podatak da bolove imate duze vreme (kako ste naveli oko godinu dana) , ali sve to treba proveriti kako je navedeno.
dr vojislav basara, alfamedic.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 18.11.2015
Odgovorio: dr spec. Vojislav Basara

Pitanje broj #141879

Poštovani, prije dvije i pol godine imao sam prelom obje podlakticne kosti lijeve ruke. Uradjen je opreativni zahvat i postavlejne su plocie na obje kosti. Posto sam imao i ostecenje zivca i uline i radijusa poslije sedam mjeseci odlucili su da vade plociu iz radijalne kosti sto je i ucinjeno. Medjutim ista koste je pula po istom mjestu. Opet su mi uradili opreaciju i vartili plocicu, koja je stajal godinu i sedam mjeseci. Plocie su pocele da mi smetaju i doktor jew odlucio da izvadi obje polcije, na snimku je pokazivalo da su obje kosti zarasle. I poslije operacije koja je uradjen prije jedno mjesec dana izvadjene su obje plocice medjutim prije jedno dva dana desava se da mi je ova gornja kost radijus opet pukla po istom mjestu. Molim vas za pomoc sta mi je raditi i da li je kako miji doktori kaze razlog slaba prokrvavljenost kosti i nije mogla da zarste kako treba. Unaprijeds zahvalan

Poštovani,
Iz sadrzaja vaseg problema se moze zakljuciti sa se radi o nezaraslom prelomu podlakatne kosti, nakon operativnog lecenja. Sta raditi je uglavnom veliki problem. Lecenje, u principu, bi trebalo nastaviti operativno ili, klasicno, sa osteoplastikom i opet implantaciom plocice i srafovima ili metodom ilizarova-sto predstavlja spoljni fiksacioni sistem uz spustanje, slajding, grefona na mestu nezaraslosti i nosenje aparata u periodu nekoliko meseci, cak i do 6meseci.
lokalno ubrizgavanje prpa iz sopstvene krvi, posle tolikog-proteklog, vremena je manje pouzdano.
dr vojislav basara, alfamedic, beograd.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 18.11.2015
Odgovorio: dr spec. Vojislav Basara

Pitanje broj #141882

Postovani, pre dve nedelje radila sam mri desnog kolena na rezultatu pise: -zglobna efuzija -suzenje pf i tf zglobnog prostora nizeg gradusa. Artikularna hrskavica ocuvana. -acl edematozan, ocuvanih kontura. Ostale strukture ligamentarnog aparata uredne prezentacije. -prikazane meniskalne strukture ocuvanog integriteta. Rezultat sam vam prepisala doslovce. . . U velikoj sam nedoumici dok cekam zakazani pregled koji je tek za dve nedelje i plasim se jer nisam sigurna sta sve to znaci. . . Lekar mi je rekao da u zavisnosti od ovog rezultata idem na operaciju ili na terapiju. . .

Poštovana,
Iz nalaza koji saljete zakljucak je sto se tice efuzije kolena da ste imali povredu istog ili je znak nekog manjeg zapaljenja zgloba. Suzenje zglobnog prostora je znak degenerativnih promena koje idu sa godinama zivota koji je od coveka do coveka individualan. Ocuvanost ligamentarnog aparata ukazuje da je zglob stabilan a nepovredejenost meniskusadase u kolenom zglobu mogu odvijati neometani pokreti. Kad se sve sumira u pitanju je potreba za fizikalnim procedurama radi obezboljenja pokreta kolena i ojacanje okolnih misicnih grupa sa odrzavanjem normalnog obima pokreta. Iz navedenog ne postoji nikakva bojazan da je potrebna neka hirurska intervencija.
dr vojislav basara, alfamedic, beograd.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 18.11.2015
Odgovorio: dr spec. Vojislav Basara

Pitanje broj #141887

Moj dečko ima otvoreni prelom ključne kosti i u uc su mu longetom to zategli. Pošto je strani državljanin iz hrvatske nisu hteli da ga hospitalizuju na banjici i poslali ga kući. Njega mnogo boli taj zavoj koji su mu zategli na leđima useklo mu se i crveno je jako kao rana, šta da radimo? Ne može ležati ni spavati. Danas mu se to dogodilo. I gde dalje da ga leče, kako da mu pomignem?

Poštovana,
Lecenje pomenutog preloma se leci navedenom 'osmiciom', odnosno imobilizaciom koju opisujete. Ista moze praviti, nazalost, povrsne ranice odn, dekubitalne promene koze. Lecenje u tom slucaju se mora nastaviti drugom imobilizaciom, postoje adekvatnije ortoze, ili prepravkom iste uz postavljanje vise vate preko koje se prenosi snaga zategnutog zavoja u cilju odrzavanja repozicije kao imobilizacija. Verovatno ste taj problem vec resili posto kasnim sa odgovorom, a lecenje inace ovim nacinom traje 3 do 4 nedelje.
dr vojislav basara alfamedic, beograd
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 79 |  Sledeća»