Ortopedija  (258)

Lekari saradnici

    prim dr Dragoljub Živanović
    Doc. dr Dušan Marić
    dr Duško Spasovski
    dr Gordan Gavrilović
    Prof. dr Ivan Micić
    dr Predrag Živanović
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 19.03.2013
Odgovorio: Doc. dr Dušan Marić

Pitanje broj #113395

Imam sina od 17g. Sa dijagnozom kifoza. Pregledao ga je fizijatar i ortoped. Preporucili su vezbe. Krivina je do 20% . Ja sam to primetio pre jednog meseca mislim da letos nije bilo vidljivo. Nisam siguran. Primetio sam da je gledano od pozadi desni misic pored stuba kicme mnogo razvijeniji od levog. Posebno u donjem delu. On mi je kazao da oseca bol od pre tri meseca. Pitanje je, posto su to bili vizuelni pregledi, strah me je da se ne potkrade neko oboljenje kicme vece od vidjenog. Kako da budem siguran posto sam citao da postoje tumorska oboljenja kicme koja izazivaju kifozu. Da li se ona razlikuju ili bi bila vidljiva za lekara po necemu? Pozdrav

Poštovani,
Postoje tumorska oboljenja kičme koja izazivaju kifozu. Medjutim mnogo češće je da se razvije kod dece kombinovani deformitet kifoskolioza koji daje asimetričan izled skeleta i uopšte držanja tela. Molim pošaljite rtg snimak torakolumbalne kičme u dva pravca ili dođite na pregled te bih onda mogao da vam kažem više.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 19.03.2013
Odgovorio: Doc. dr Dušan Marić

Pitanje broj #113404

Postovani, moja cerka ima 15 godina i imala je povredu kolena, ali prilikom ne tako jakog skoka, osecaj kao da je ispalo koleno. Medjutim, pojavio se veliki ljubicasti otok, snimljeno koleno, ali nju i dalje boli i ne moze nikakve aktivnosti da obavlja i oslobodjena je fizickog vaspitanja vec pola godine, ali njoj nije bolje. Danas smo bili na kontroli i doktor je napisao sledece: aplay test pozitivan i da idemo na magnetnu rezonancu. Kazi te mi sta sve to znaci. Veliki pozdrav!

Poštovana,
Osećaj ispadanja kolena vezan je za samu nestabilnost kolena koja može najčešće biti u osnovi dvojaka: zbog lezije lca i zbog nestabilnosti čašice (ovo drugo je češće i ne zahteva veće povredjivanje da bi se javio osećaj "ispadanja" kolena. Apley test je ciljani provokacioni test za meniskus, ali se uvek koordinira sa mcmurray testom i specifičnim testovima za hrskavicu jer kod dece u rastu ovi testovi mogu biti lažno pozitivni. Mr pregled može pojasniti situaciju; u slučajevima kada se radi o prisutnim hondralnim lezija gradus i/ii ili sinovijalnim plikama, mr ne mora da prikaže ove strukture. Svakako nakon pregleda bi mogao da vam kažem više.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 19.03.2013
Odgovorio: Doc. dr Dušan Marić

Pitanje broj #113433

Prilikom pregleda za skolu, devojcici od 7 god. Postavljena dijagnoza " opv i scoliosis th. L. Sm. Iner. " (ako lepo citam, rukom pisano, nema sifru) . Molim vas za odgovor, sta to znaci, koliko je ozbiljno i sta nam je ciniti?

Poštovana,
Radi se skoliozi grudno slabinske kičme. U zavisnoti od kliničke slike i rtg mogao bih vam reći više štop je veći stepen krivine lečenje he zahtevnije i samo stanje kičme ozbiljnije (sckolioza je trodimenzionalni deformtet) .
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 19.03.2013
Odgovorio: Doc. dr Dušan Marić

Pitanje broj #113479

Dobro vece doktore, imam 16 godina i prije mjesec ipo povrijedio sam koljeno na fudbalskoj utakmici. Imao sam neizdrzive bolove i odmah sam posao kod ortopeda, na rengenu su mi rekli da je zgnjecenje mekih tkiva i blago istegnuce ligamenata, medjutim mene je koljeno boljelo i nisam mogao da ispravim nogu i ortoped mi je dao uput za mr i na nju su mi ustanovili ovo: lezije zadnjih rogova oba meniskusa. Ruptura prednjeg ukrstenog ligamenta. Reaktivni sinovitis. Doktor mi je rekao da imam sve indukacije za operaciju, ja se sad razmisljam da se operisem ili ne, i ako se ne oprerisem da li cu imati trajne posledice, sta mi vi preporucujete i gdje da se operisem? Pozdrav, unaprijed hvala.

Poštovani,
Ako se profesionalno bavite sportom svakako vam savetujem da se uradi ligamentoplastika lca. Tretman meniskusa se radi u zavisnosti od vrste oštećenja. Svakako naš stav j da se očuva prioda i da ako je moguće meniskus bude ušiven. U našoj ustavni izzdio novi sad klinika za dečju hirurgiju, hajduk veljkova 10, (pošto ste maloletnik) se radi ove operacije rutinski tehnikom fiksacije endobutton (tetrafascikularni graft) . Ako se ne operišete noga se može kondicionirati da imate vrlo dobar kvalitet života ali bez preteranih opeterećenja. Ako se ne operišete, a nogu dobro spremite i ne izlažete se preteranim naprezanjima ne morate imati trajne posledice. , ali je vrlo moguće da ćete ih imati.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 19.03.2013
Odgovorio: Doc. dr Dušan Marić

Pitanje broj #113492

Poštovani profesore, imam 50. G imao sam težak prelom potkolenice u donjoj zoni kolena, dg. Fractura parttis proximalis cruris i. Sin dislocata, tj pala mi je daska sa velike visine na nogu tako da mi je smrskala potkolenicu, prvo su hteli da operišu, a u drugoj nedelji ekstenzije suodlučili da nogu stave u gips koji sam nosio 3 meseca naravno uz mesecne kontrole, navodno da bih trebalo jako mnogo šarafa da bi se saniralo, pa da nebi telo to podnelo. Sad nakon 4 nedelje rehabilitacije u banjii vežbi sa terapeutima nemogu da savijem koleno više od 30 stepeni. Tj uz pomoć fizijatra 45 do 50 stepeni uz veliko naprezanje ibol, noga mi je otečena, koristim led i hepatrombin i izgleda kao trula na pritisak prsta ostaje ulegnuće. Molim da mi odgovorite da li će biti potrebna još neka operacija u smislu savijanja kolena ili će dugotrjno vežbanje pomoći da mi koleno vrati funkciju? Hvala unapred na odgovoru, molim odgovor poštovanog doc. Dr dušan marića, šaljem uprilogu otpusno pismo i snimke!

Poštovani,
Ako sam dobro shvatio niste imali fiksator, samo ste lečeni gipsom. Dugotrajna gipsana imobilizacija dovodi do atrofije muskulature i stvaranja priraslica u samom zglobu kolena, kao i kontrakture kapsule zgloba. Na osnovu dg. Ne mogu da zaključim da li je prelom zahvatao i deo kosti u samom zglobu. Svakako da je rehabilitacija kod vas veoma otežana zbog specifičnosti preloma; vrlo je moguće da ce u proceduru lečenja uključiti intervencija u opštoj anesteziji (redressement force - forsirano savijanje kolena u cilju da se oslobode priraslice u kolenu, pod uslovom da je prelom sigurno zarastao, ili neki drugi oblik resekcije priraslica) . Nakon toga bilo bi poželjno da se radi sa cpm uredjajem (mašina koja stalno pokreće nogu u želejnom obimu) da se korigovani obim pokreta odražao, naravno uz kontinuirani fizikalni tretman. Potreno je da dobijete bar 90 -110 stepeni aktivne fleksije u kolenu za uobičajeni kvalitet života.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 52 |  Sledeća»