Ortopedija  (323)

Lekari saradnici

    prim dr Dragoljub Živanović
    Doc. dr Dušan Marić
    dr Duško Spasovski
    dr Gordan Gavrilović
    Prof. dr Ivan Micić
    dr Predrag Živanović
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 06.08.2015
Odgovorio: dr Predrag Živanović

Pitanje broj #139278

Postavljena mi je dijagnoza scoliosis thoracalis dextroconvexa i spondylosis deformans thoracalis. Da li bi ste mi pojasnili? Hvala

Poštovana,
Dijagnoza koja vam je postavljena znači krivljenje torakalnog (grudnog) dela kičmenog stuba sa vrhom krivine usmerenim u desno. Skolioza pored bočnog krivljenja podrazumeva i rotaciju pršljenova, te predstavlja kompleksan deformitet. Niste napisali stepeni krivine, jer postoji granična vrednost gde se nakon toga predlaže operativno lečenje.
spondylosis deformans je degenerativno oboljenje kičmenog stuba, gde vremenom dolazi do ubrzanog propadanja koštanozglobnih struktura kičmenog stuba.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 06.08.2015
Odgovorio: dr Predrag Živanović

Pitanje broj #139292

Izvinite rodjena sam sa deformitetom desne stopale (varus) , radjene su mi 2 operacije u beogradu na banjici, prva ope. Sa 2 meseca, a druga sa 2 god. Interesuje me da li bi mi pozeljna bila i treca operacija? Stopalo je solidno bolje od urodjenog, ali to nije to jer gazim samo spoljnim delom stopale i imam velikih problema oko odabira obuce, a i visoke potpetice ne mogu da nosim pa mi to pravi znatno veci problem. Ukratko, interesu je me kada bih uradila i trecu operaciju da li bi mi bilo bolje ili gore i da li nosi neki rizik operacija sa sobom, i da li bi bila uspesna ili ne? Hvala unapred.: )

Poštovana,
Vrlo je bitno koliko vi godina imate, jer se prema stepenu deformiteta i godinama pacijenta određuje i tip operacije.
svaka operacija nosi određen stepen rizika i mogućih komplikacija. Danas su one minimalne ali su nažalost uvek moguće.
operacija se uvek radi da uspe i da bi vam bilo bolje.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.08.2015
Odgovorio: dr Predrag Živanović

Pitanje broj #139164

Poštovani, pre 6 godina sam povredio desno koleno igrajući košarku, 7 dana sam nosio gips, a nakon pregleda magnetnom rezonancom urađenog 15 dana nakon povrede izveštaj je bio sledeći: pregled je urađen u se t1w1 sagitalno i koronalno, u fs t2w1 u sve tri ravni i stir koronalno. Kissing koštana modrica na lateralnom kondilu femura i lateralnom pibijalnom platou. Efuzija patealarnih recesusa sa znakovima septacije. Peritendonitis duž medijalnog kolateralnog ligamenta. Tetive kvadricepsa i patele, kao i pcl i lateralni kolateralni ligamenti su odgovarajućih morfoloških i mr karakteristika. Acl je edematozan, parcijalno rupturiran. Meniskusi su bez znakova traumatskih lezija. Osteohondralna lezija na lateralnom femoralnom kondilu. Oporavak do vraćanja punog opsega pokreta i stabilnosti kolena je trajao dva meseca i nakon toga nije bilo problema osim osećaja zamora u desnom kolenu koji se nekad javlja pri dužem hodanju (više od 5km) . Interesuje me da li je nakon ovakve povrede preporučljivo rekreativno igranje košarke, odbojke, fudbala i sportova koji podrazumevaju skokove i nagle promene pravca, što nisam praktikovao nakon povrede. Da li su neke od ovih povreda trajne prirode i ako može objašnjenje šta je osteohondralna lezija na lateralnom femoralnom kondilu. Hvala.

Poštovani,
Prvo je važno i koliko vi imate godina radi planiranja načina lečenja i tipa sporta kojim ćete se baviti.
nakon parcijalne rupture prednje ukrštene veze vi možete igrati rekreativno košarku i navedene sportove, sa ili bez nošenja ortoze za koleno, ali uz povećan rizik povrede i pravljenja kompletne nestabilnosti kolena.
relativno bezbedno možete trčati pravolinijski, voziti biciklu, skijati i plivati.
osteohnodralna lezija je oštećenje hrksavice i kosti koje može ići od blage forme do kompletnog odvajanja komada kosti i hrskavice, koje kao slobodno telo može da blokira pokrete kolena.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 03.08.2015
Odgovorio: dr Predrag Živanović

Pitanje broj #139203

Dobar dan, moja beba ima problem sa kukovima nalaz po grafu desnog kuka ib/iia. Preporucuju nam pakvlika. Uz je radjen u maju mjesecu. Kad je imao nepunih 3 mjeseca. Od tada su mu svaki dan radjene vjezbice i po nekoliko puta. Molim vas za misljenje i savjet. Hvala.

Poštovani,
Da li ima kliničkih znakova iščašenja kukova?
da li ste radili kontrolni ultrazvuk?
da li je beba nosila pavlikove remene?
treba da ispoštujete lekara, ako vam je preporučio nošenje pavlikovih remena i ako je indikovano, vrlo je bitno da lečenje počne na vreme.
svako kašnjenje u lečenju kasnije mnogo otežava izlečenje.
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (1)
Pitanje iz oblasti Ortopedija | Odgovoreno: 31.07.2015
Odgovorio: dr Predrag Živanović

Pitanje broj #139089

Dobar dan, moj otac je imao poverdu na radu zapravo upao u reku sa trimerom i pri tom mu je na snimanju ustanovljeno da mi je 4ti prsljen iskocio, naravno doktor je samo rekao da miruje. Interesuje me dali za to treba neko posebno lecenje ili mozda da ode da namesti to? Hvala

Poštovana,
Morate reći koji četvrti pršljen, vratni, torakalni ili lumbalni.
iskakanje- luksacija pršljena je teška i ozbiljna povreda, koja nekada zahteva i hirurško lečenje
Pozdrav

Postavite komentar Pogledajte postojeće komentare (0)
Prikaži:
« Prethodna | 1 ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 65 |  Sledeća»